mart. 08 2016

Plantarea bulbilor (gifelor) de Ranunculus

Plantarea bulbilor-de Ranunculus_1Ranunculus reprezinta un grup de plante anuale sau perene, ce cuprinde cateva sute de soiuri.

Florile apar in varful tijelor florale, ce pot ajunge pana la 12-14 cm inaltime, ele sunt formate din mai multe randuri de petale, dispuse sub forma de rozeta, colorate intr-o multitudine de culori: alb, galben, portocaliu, rosu, roz sau albastre.

Ranunculus se  cultiva adesea pentru florile sale viu  colorate  ca flori de gradina, in ghivece sau ca flori taiate (rezista pana la 12-14 zile dupa taiere).

Inflorirea poate dura din luna mai pana in iulie.

Se recomanda taierea florilor (pentru flori in glastra)  sau cele care incep sa se ofileasca pentru a stimula aparitia alor flori noi.

Alegerea locatiei se face prin identificarea unor areale unde solul este bine drenat, unde soarele  poate ajunge cu usurinta la viitoarele plante. Ranunculus poate tolera si semiumbra la orele diminetii, dar in restul zilei este necesar sa primeasca soare din plin.

Pentru bulbii (gifele) de Ranunculus cultivati la ghivece se recomanda amplasarea acestora (ghivecelor) in spatii luminoase, pe pervaze unde pot primi lumina din plin.

Substratul optim pentru plantarea bulbilor de Piciorul cocosului  se recomanda sa fie bine drenat, cu o fertilitate buna si un pH neutru.

Pregatirea terenului presupune mobilizarea adanca prin saparea la cazma (25 cm), urmata de nivelare si maruntire cu ajutorul motocultorului echipat cu freza, sau manual cu sapa sau grebla.

Pentru bulbii de Ranunculus  plantati in ghivece (containere) se recomanda utilizarea unui substrat universal pentru plante decorative prin flori, achititionat din magazine. In momentul plantarii, trebuie sa ne asiguram ca la baza ghivecelor exista un strat de drenaj, esential pentru buna crestere a noilor plante.

Plantarea bulbilor de Piciorul cocosului se poate face la inceputul primaverii (dupa trecerea perioadei de inghet) sau toamna (octombrie) direct in gradina sau in ghivecele destinate cultivarii acestora. Pentru zonele unde temperaturile iarna scad foarte mult si bulbii de Ranunculus sunt plantati de toamna, se recomanda sa acoperirea bulbilor si cu un start strat de mulci format din frunze uscate, paie sau fan.

Pentru o inflorire mai timpurie se pot planta bulbii de Ranunculus iarna, in sparii incalzite (sere, solarii). In momentul cand apar primele frunze adevarate si pericolul de inghet au trecut, se pot planta rasadurile rezultate direct in gradina.

Se recomanda inmuierea bulbilor in apa timp de cateva ore inainte de plantate.

Adancimea de plantare a bulbilor de Ranunculus poate varia intre 3-5 cm si distanta de plantare intre 13-15 cm.

Bulbii de Ranunculus au aspectul unui manunchi de banane sau ghearele unui cocos (de unde si denumirea de Piciorul cocosului, Vezi fig.), ei trebuiesc plantati cu partea superioara in sus.

Tasarea solului se face prin apasarea usoara a substratului din jurul bulbilor, pentru a determina un contact direct al solului cu bulbii.

Udarea bulbilor dupa plantare se face cu cantitati suficiente de apa, pentru a realiza o fixare buna a bulbilor in substrat. Urmatoarea udare a bulbilor plantati se recomanda dupa rasarirea noilor plante. Se continua udarea la fiecare 10-14 zile, iar in perioadele cele mai calduroase se pot repeta udarile la fiecare 7 zile, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan.

In perioada cand frunzele incep sa se ingalbeneasca este bine sa stopam udarea.

Dupa terminarea perioadei de inflorire, nu se recomanda taierea frunzelor, acestea ajutand la cresterea bulbilor.

Se lasa ca frunzele sa se usuce de la sine, bulbii intrand astfel in perioada de repaus.

Gifele de Ranunculus se scot din pamant, se curata de pamant si se lasa la uscat. Bulbii se pastreaza in spatii racoroase si bine aerisite pana toamna sau primavara, cand se doreste plantarea lor.

Fertilizarea se recomanda sa se faca folosind ingrasminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Plantarea bulbilor-de Ranunculus_2

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor (gifelor) de Ranunculus

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii