Horticultorul.ro

feb. 06 2016

Plantarea bulbilor toamna pentru flori de primavara

Plantarea bulbilor toamna pentru flori de primavaraToamna reprezinta perioada optima de plantare a bulbilor, tuberculilor sau radacinilor tuberizate  pentru unele flori de primavara. Aceste flori reprezinta plante perene datorita bulbilor, tuberculilor sau radacinilor rizomatoase.

Perioada rece din an, produce vernalizarea bulbilor (trecerea plantei printr-o perioada de temperaturi mai scazute), proces ce face ca in primavara inflorirea sa aiba loc.

Plantarea bulbilor se face in perioada cand temperaturile  ajung seara  la 5-10°C.

Se recomanda plantarea tubrerculilor, bulbilor sau radacinilor rizomatoase cu cel putin 6 saptamani inainte de aparitia primului inghet.

Alegerea bulbilor se impune pentru a verifica sanatatea acestora. Bulbii cu urme de putregai, deshidratati sau taiati nu vor fi plantati.

Pregatirea substratului se face prin saparea, maruntirea si nivelarea solului. Fertilizarea de baza cu ingarasaminte granulate incorporate in sol se recomanda pentru a ajuta la cresterea si inflorirea in bune conditii a noilor plante in primavara.

Substratul de cultura trebuie sa fie bine drenat, afanat, cu o fertilitate moderata, fara exces de umiditate (conduce la aparitia bolilor de sol).

Plantarea bulbilor la florile de primavara se face in spatii luminoase sau semiumbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Pregatirea locului de plantat se face prin executarea unei gropi cu plantatorul de bulbi. Gropile se fac la  20 cm adancime pentru bulbii de dimensiuni mai mari si 12 cm adancime pentru cei cu dimensiuni mici.

Adancimea de plantare este diferita in functie de tipul de plante.

Planta Adancimea de plantare Distanta de plantare Perioada de plantare
Crini 15-20 cm 20cm septembrie-noiembrie
Zambile 10 cm 15-20 cm septembrie-noiembrie
Narcise 10 -15 cm 15-20 cm octombrie
Laleaua 10 cm 15-20 cm septembrie-noiembrie
Ceapa decorativa 10 cm 10 cm septembrie-octombrie
Muscari 8 cm 10 cm septembrie-noiembrie
Iris (Stanjenel) 10 cm 15-20 cm august-octombrie
Branduse 8 cm 8-10 cm august-octombrie
Anemone 5 cm 15-20 cm  toamna, promavara

Acoperirea bulbilor se face folosind un sol afanat, urmand apoi tasarea pamantului pe langa bulbii plantati pentru a realiza contactul intim al solului cu bulbii.

Udarea se executa dupa  plantarea bulbilor,  cu cantitate suficienta de apa, urmand ca viitoarea udare sa se faca la aparitia primelor frunze.

In parcuri si gradini se pot realiza si combinatii de bulbi. Se pot asocia bulbii diverselor specii de plante in functie de inaltime, culoare si momentul infloririi.

Combinatii interesante se pot face folosind bulbi de: Branduse cu Narcise, Lalele cu Zambile Anemone cu Lalele etc.

Plantarea bulbilor toamna pentru flori de primavara-2

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor toamna pentru flori de primavara

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii