Horticultorul.ro

ian. 28 2016

Plantarea trandafirilor pitici in gradina

Plantarea trandafirilor pitici-miniatur_150Tradandafirii pitici – miniatur (miniature roses) sunt specii de trandafiri cu inaltime redusa (crestere limitata), intre 15-25 cm (cel mai adesea, sunt si cultivaruri mai inalte), de diferite culori, forme si marimi, care pot fi transplantati din ghiveci in gradina. Acestia se regasesc plantati in parcuri in rabate.

Trandafirii pitici (Rosa chinensis minima) pot fi cultivati si in gradini si parcuri iar plantarea se face utilizand plante cu pamant pe radacini (cultivate la ghiveci) in stare de repaus.

Trandafitii pitici  cultivati in interior (porniti in vegetatie) se pot planta si afara, dar se impune adaptarea lor treptata la mediul exterior (calirea plantelor). Se recomanda scoaterea ghivecelor in exterior  primavara dupa 15 Aprilie.  Plantele se vor adapta la conditiile de afara – progresiv (incepand cu o ora/zi –crestem cu 1 ora in fiecare zi ) timp de o saptamana.

Plantarea in gradina a trandafirilor pitici aflati in repaus vegetativ se face de obicei primavara (martie) inainte ca plantele sa intre in vegetatie.

Amplasarea trandafirilir pitici in gradina se face in spatii luminoase sau semiumbrite, unde soarele ajunge cu usurinta la plante.

Pregatirea pentru plantare, inainte de plantare ghivecele cu plante se uda bine (se scufunda cateva minute intr-o galeata cu apa). Plantele se scot din ghiveci cu atentie astfel incat substratul sa ramana in totalitate pe radacini.

Distantele de plantare sunt intre  30-45 cm  X  30-45 cm (in functie de vigoarea cultivarului).

Groapa va fi sapata cu cazmaua la o adancime de  30x30x30 cm.

La plantare vom folosi la groapa in jurul plantei un  substrat fertil (pamant universal de flori, format din pamant de frunze, turba, etc) si se poate adauga si un ingrasamnt cu eliberare prelungita de 6 luni (Substral Osmocote).

Se asaza planta in groapa cu grija fara a deranja radacinile (fara a curata pamantul de pe radacini) si la acelasi nivel cu cel din ghiveci, apoi se umple spatiul ramas liber cu substrat fertil si se taseaza cu mana.

La final se  uda cu 5 l apa (Vezi fig.).

Trandafirii pitici sunt afectati peste  iarna in gradina de temperaturile de sub -12 … –20°C. Trandafirii miniatur  trebuiesc protejati la baza cu un musuroi (musuroiti) de pamant. Atentie!!! – nu trebuie acoperite plantele in intregime, acoperirea totala poate cauza uscarea plantei.

Plantarea trandafirilor pitici-miniatur-distante de plantare

Fig. I Distante de plantare la trandafirii miniatur

Plantarea trandafirilor pitici-miniatur

Fig. II. 1 Groapa pentru plantarea trandafirilor pitici

Plantarea trandafirilor pitici_2

Fig. II.2  Plantarea trandafirilor pitici  „miniatur”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea trandafirilor pitici in gradina

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii