iun. 12 2017

Feriga Corn de Cerb-Platycerium bifurcatum: ghid ingrijire

Familia Polypodiaceae

Denumirea populara: Corn de cerb, Feriga Corn de Cerb

Denumirea stiintifica: Platycerium bifurcatum

Origine: este o planta originara din Australia si Noua Zeelanda

Proprietati ornamentale: Platycerium bifurcatum este o feriga epifita, ce poate ajunge la inaltimi de 50-100 cm. Aceasta este adesea cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze.

Frunzele la Platycerium bifurcatum sunt de doua tipuri. Cele de la baza sunt sterile, plane, rotunde, de culoare verde si devin maronii cand imbatranesc. Al doilea tip de frunze se dezvolta din primul tip de frunze, acestea sunt fertile, adanc lobate, asemanatoare cu coarnele cerbilor.

Temperatura optima pe timpul verii pentru feriga Platycerium bifurcatum trebuie sa varieze intre 21-24°C.  Pentru iarna, se recomanda ca temperatura sa nu scada  sub 10°C. Pentru perioada calda a anului se recomanda pulverizarea cu apa a palntelor, pentru a mentine o umiditate atmosferica moderata.

Udarea la feriga Platycerium bifurcatum in perioada de crestere, se face folosind cantitati suficiente de apa, lasand ca substratul din partea superioara a ghiveciului, sa se usuce intre doua udari. Udarea in perioada de repaus se poate realiza prin imersie, aceasta metoda fiind folosita deoarece planta acopera cu frunzele sale bazale intregul ghiveci.

Lumina este un factor de care trebuie sa tinem cont in momentul in care cultivam Platycerium bifurcatum,  aceasta  prefera spatiile cu lumina indirecta, ferita de actiunea directa a razelor de soare, care pot cauza arsuri pe frunze.

Substratul pentru Platycerium bifurcatum terbuie sa fie format dintr-un amestec de turba si muschi, cu pH neutru. Intrucat planta este o feriga epifita, aceasta este vanduta crescand pe o ramura de copac sau in scoarta. Transplantarea acesteia se poate face folosind cosuri de lemn, suspendate, umplute cu un amestec de: scoarta, turba si muschi.

Inmultirea se poate realiza la plantele mature, prin separarea puilor aparuti.

Fertilizarea se poate realiza doar la plantele mature, in perioadele de crestere, de 1-2 ori.

Fig. 1 Feriga Corn de Cerb (Platycerium bifurcatum)

Fig. 2 Feriga Corn de Cerb (Platycerium bifurcatum)

Fig. 3 Feriga Corn de Cerb (Platycerium bifurcatum), CUBA

Fig. 4 Feriga Corn de Cerb (Platycerium bifurcatum), Austin (Texas  -SUA)

Fig. 5 Feriga Corn de Cerb (Platycerium bifurcatum), Austin (Texas  -SUA)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Feriga Corn de Cerb-Platycerium bifurcatum: ghid ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii