iul. 23 2019

Floarea balon-Platycodon  grandiflorus: sfaturi ingrijire

Familia: CAMPANULACEAE

Denumire stiintifica: Platycodon  grandiflorus, sin. Campanula grandiflora 

Denumirea populara: Planta balon, Floarea balon, Floarea balon chinezeasca

Origine: este o planta originara din China, Japonia, Corea, Rusia.

Proprietati ornamentale: Platycodon  grandiflorus este o planta perena compacta, care poate ajunge la inaltimi de 50-60 cm si latimi de 30-40 cm.

Platycodon grandiflorus este cultivata ca planta ornamentala decorativa prin flori, in ghivece sau direct in sol, in gradina (incepand cu luna martie).

Frunzele sunt ovale, in forma de lance, usor dintate pe margine, de culoare verde-albastrui si lungime 4-5 cm.

Inflorirea la Platycodon  grandiflorus are loc de la inceputul lunii iunie, pana la mijlocul lunii septembrie.

Florile sunt asemanatoare unor clopotei, cu diametrul de 5-7 cm, cu 5 lobi de culoare albastru-violet, alb sau roz. Numele de Floarea balon, i-a fost dat de la aspectul bobocilor (inainte sa se deschida), asemanatori unor baloane.

Florile de Platycodon grandiflorus rezultate din semanarea semintelor, infloresc din al doilea an de cultura.

Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Platycodon grandiflorus, acestea prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la ele.

Temperatura optima pentru plantele de Platycodon grandiflorus trebuie sa varieze intre 15-27°C. La sfarsitul toamnei, se recomanda taierea plantelor de la baza, iar pe timpul iernii, plantele trebuie pastrate in incaperi ferite de inghet.

Substratul (pamantul) pentru  Floarea balon trebuie sa fie bine drenat, bogat in substante nutritive, cu fertilitate ridicata si un pH intre 5.8-6.8.

Udarea la Platycodon grandiflorus se realizeaza cu regularitate in perioadele de crestere si inflorire, folosind apa in cantitati moderate, fara a determina exces de umiditate in sol.

Fertilizarea se poate realiza de primavara pana la sfarsitul verii, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Inmultirea Platycodon grandiflorus se realizeaza prin seminte sau prin divizarea tufei.

Semanarea semintelor trebuie sa se realizeze la sfarsitul lunii februarie, in spatii incalzite, pe un pat de sol reavan, fara a fi acoperite, acestea vor germina la lumina, in 2-3 saptamani.

Divizarea tufei se realizeaza la inceputul primaverii, cu o atentie deosebita asupra radacinilor plantei, deoarece acestea sunt foarte sensibile.

Fig. 1 Platycodon  grandiflorus

Fig. 2  Platycodon  grandiflorus

Fig. 3 Platycodon  grandiflorus

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea balon-Platycodon  grandiflorus: sfaturi ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii