ian. 22 2024

Podranea ricasoliana – Trompeta roz: ghid de ingrijire

Familia: BIGNONIACEAE

Demumire populara: Trompeta roz, Vita de vie cu trompeta roz

Denumire stiintifica: Podranea ricasoliana

Origine: Podranea ricasoliana este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Podranea ricasoliana  este o planta viguroasa cu aspect catarator (urcator), bine ramificata, cu crestere rapida, care ajunge la inaltimi de 3-5 m.

Podranea ricasoliana  este cultivata ca planta decorativa prin port, frunze si flori, folosita in decorarea teraselor, gradinilor. Intrucat este o planta cataratoare (urcatoare), se recomanda ca plantarea ei sa se realizeze in locuri unde exista garduri, ziduri sau pergole, spalieri, etc.

Tulpinile sunt inalte, lemnoase, ce ajung pana la 3-5 m inaltime.

Frunzele sunt lungi de pana la 18-20 cm, compuse din 5-11 foliole cu forma lanceolata si varf ascutit, de culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Podranea ricasoliana are loc vara si toamna (iulie-octombrie). Odata cu scaderea temperaturilor, daca planta este transferata in spatii  incalzite, va continua inflorirea pana in decembrie.

Florile de Podranea ricasoliana  au forma de trompeta, lungime de 4-6 cm, culoare roz si centrul galbui.

Taierile plantelor de Podranea ricasoliana  sunt recomandate dupa trecerea florilor, pentru  a corecta forma si marimea plantelor.

Pentru perioada rece din an, cand temperaturile scad sub -6,5°C, se recomanda mulcirea plantelor de Podranea ricasoliana, evitand astfel inghetarea radacinilor.

Substratul (pamantul) pentru Podranea ricasoliana  trebuie sa fie unul fertil, bine drenat, cu pH neutru.

Udarea la Podranea ricasoliana  trebuie realizata constant si cu cantitati suficiente de apa astfel incat substratul sa fie reavan tot timpul. De toamna pana primavara trebuie redusa udarea, substratul in aceasta perioada trebuie sa fie mentinut reavan-uscat.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Podranea ricasoliana, acestea prefera locurile luminoase, cu soare dimineata si dupa amiaza, dar le tolereaza si pe cele semi-umbrite.

Inmultirea la Podranea ricasoliana  se face prin butasi (iulie-septembrie) si marcotaj.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza de doua ori pe luna de primavara pana toamna cu ingrasaminte specifice plantelor cu flori.

Daunatori:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Podranea ricasoliana

Fig. 2 Podranea ricasoliana

Fig. 3 Podranea ricasoliana

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Podranea ricasoliana – Trompeta roz: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii