Horticultorul.ro

dec. 24 2019

Craciunita alba (Poinsettia – Euphorbia pulcherrima Whitestar): ingrijire, inmultire

Familia: EUPHORBIACEAE

Demumire populara: Craciunita alba, Steaua Craciunului alba

Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima “Whitestar” sin. Poinsettia pulcherrima “Whitestar”.

Origine: Este o planta originara din Mexic si America Centrala.

Proprietati ornamentale:  Euphorbia pulcherrima “Whitestar” este o planta perena,  cu aspect de tufa, ce poate avea inaltimi de 70-90 cm.

Frunzele sunt  mari, late, de culoare verde inchis la baza,  mai mici si crem in partea superioara – in momentul cand apar florile .

Inflorirea la Euphorbia pulcherrima “Whitestar”  are loc iarna (noiembrie-februarie).  Pentru inflorirea Craciunitelor este nevoie de o perioada de 6 saptamani in care plantele beneficiaza de zi scurta (9-10 ore de lumina pe zi).

Florile de Euphorbia pulcherrima “Whitestar” sunt galbene, mici, situate in varful tulpini (Vezi fig.).

Substratul (pamantul)  pentru Steaua Craciunului trebuie sa fie poros. Pentru o buna dezvoltare sunt ideale amestecurile formate din turba si nisip, cu  un  pH intre 6-6.5.

Udarea se face folosind cu cantitati moderate de apa, la intervale regulate de timp, verificand de fiecare data substratul inainte de udare. Euphorbia pulcherrima “Whitestar” este o planta iubitoare de apa, prefeta substratul uscat-reavan, excesul de apa la nivelul radacinilor poate cauza moartea acesteia.

Temperatura optima pentru  Poinsettia pulcherrima “Whitestar” poate varia intre 18-24°C, dar trebuie sa nu scada sub 13°C. Diferentele mari de temperatura si prezenta curentilor de aer nu sunt toletare de catre Craciunita.

Lumina este un factor important pentru Steaua Craciunului, aceasta prefera locurile luminoase, pe timpul verii trebuie ferita de razele soarelui (mai ales la orele amiezii).

Inmultirea la Craciunita se face si prin butasi. Butasii sunt prelevati din plantele mama dupa caderea frunzelor. Pentru inradacinarea butasilor se pot folosi stimulatori rizogeni (de inradacinare) ca: Radistim, Atonik.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) Euphorbia pulcherrima “Whitestar” se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada cand planta infloreste si se stopeaza in perioada de repaus. La Euphorbia se recomanda folosirea  fertilizantilor ce au in compozitie Molibden (Mo), acesta ajuta la o mai buna inflorire a plantei.

Boli  si daunatori

  • Putregaiul cenusiu (Botrytiscinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.
  • Paduchi lanosi sau cosenile fainoase;  Musculita alba de sera.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

  • Pentru a stimula ramificarea se recomanda ciupirea lastarilor de 2-3 ori/an.
  • Pentru a controla talia (inaltimea) la Euphorbia pulcherrima “Whitestar”  se recomanda aplicarea de: inhibitori –regulatori de crestere. Acestia se administraeaza dupa ciupirea plantei.
  • Lipsa de microelemente: Molibden (Mo), Fier (Fe), Bor (B) poate provoca patarea frunzelor.
  • Se recomanda amplasarea ghivecelor cu Craciunite departe de sursele de caldura sau de frig (ferestre, usi).
  • In perioadele calde ale anului se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.
  • Se recomanda acoperirea plantelor cu o folie de plastic in timpul tranportarii acestora afara, daca temperaturile exterioare sunt mai scazute de 10°C.

Fig. 1 Poinsettia pulcherrima ‘Whitestar’

Fig. 2 Poinsettia pulcherrima ‘Whitestar’

Fig. 3 Poinsettia pulcherrima ‘Whitestar’

Fig. 4 Poinsettia pulcherrima ‘Whitestar’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Craciunita alba (Poinsettia – Euphorbia pulcherrima Whitestar): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii