Horticultorul.ro

oct. 17 2021

Flori de piatra – Portulaca oleracea: ingrijire, inmultire

Familia: PORTULACACEAE

Demumire populara: Flori de piatra, Iarba de portelan, Ora unsprezece, Trandafirul mexican, Trandafirul soarelui, Trandafirul de piatra

Denumire stiintifica: Portulaca oleracea

Origine: Portulaca oleracea este o planta  originara din Nordul Africii, dar intalnita adesea in America de Nord si Europa.

Proprietati ornamentale: Portulaca oleracea este o specie de planta anuala, erbacee, acoperitoare de sol, suculenta, ce poate ajunge la inaltimi de 8-12 cm.

Tulpinile plantelor de Portulaca oleracea sunt groase, cilindrice, de culoare rosiatica, care ajung la o intindere de pana la 50-60 cm.

Frunzele sunt carnoase, au forma cilidrica, culoare verde inchis, dispuse pe tulpini rosii-maronii.

Florile de Portulaca oleracea infloresc de pana toamna (iunie-octombrie), se deschid in zilele insorite si se inchid seara, au culoare galbena.

Se recomanda ciupirea varfurilor plantei pentru a determina ramificarea si inflorirea acesteia.

Fructul este de tip capsula cu multe seminte mici si negre, in interior.

Florile de piatra  sunt cultivate pentru decorarea spatiilor verzi, a aleilor pietruite sau teraselor. Acestea se pot cultiva si in ghivece folosind un substrat nisipos, amplasand vasele in spatii insorite.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie nisipos (chiar si pietros),  bine drenat, cu pH  neutru. Solurile argiloase pot cauza o inflorire slaba a plantei, iar cele slab derenate (cu o umiditate mare) pot duce la putrezirea radacinilor si moartea plantei.

Udarea trebuie realizata la intervale mari de timp, daca nu exista precipitatii atmosferice. Datorita frunzelor carnoase, care au proprietatea de a retine apa, udarea la  Portulaca oleracea nu este necesara, acestea supravietuind cu apa din precipitatii. Pentru plantele cultivate in ghivece, udarea se realizeaza la intervale mari de timp, intre doua udari substratul trebuie lasat sa se usuce.

Lumina este un factor important in cresterea si inflorirea plantelor de Portulaca oleracea. Florile de piatra prefera locurile insorite, acestea isi deschid florile numai in prezenta soarelui.

Inmultirea  la Portulaca oleracea se face prin seminte. Semanarea semintelor se poate face in spatii incazite (in luna martie), repicandu-se apoi rasadurile obinute, sau direct in spatiile unde se doreste cultivarea florilor de piatra (aprilie-mai). Dupa semanare, se recomanda acoperirea semintelor cu un stat foarte subtire de substrat (un strat gros de pamant poate impiedica rasarirea).

Germinarea semintelor are loc la temperaturi intre 21-29°C, urmand ca noile plantute sa apara dupa doua saptamani.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) Florilor de piatra se face utilizand ingrasaminte universale pentru plante cu flori (granulate, lichide sau hidrosolubile).

Boli: Boli de sol (fuzarioza, caderea plantutelor, etc.) – provocate de umiditatea excesiva din sol.

Daunatori:  Afide, Melci, Limax, etc.

Fig. 1 Iarba de portelan (Portulaca oleracea)

Fig. 2 Iarba de portelan (Portulaca oleracea)

Fig. 3 Iarba de portelan (Portulaca oleracea)

Fig. 4 Iarba de portelan (Portulaca oleracea)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Flori de piatra – Portulaca oleracea: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii