Horticultorul.ro

feb. 07 2024

Protea cynaroides: ingrijire

Familia: PROTEACEAE

Denumire populara: Regele Protea

Denumire stiintifica: Protea cynaroides

Origine: Protea cynaroides este o planta originara din Sudul Africii de Sud, aceasta este floarea nationala a Africii de Sud.

Proprietati ornamentale: Protea cynaroides este o planta perena, cu rizomi, cu aspect de arbust lemnos, care ajunge la inaltimi de 80-100 cm si la o intindere de 60-70 cm.

Protea cynaroides este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata in gradini, plantata in containere sau direct in sol.

Frunzele cresc opuse, sunt intregi, lungi de 6-12 cm, lucioase, usor ondulate, de culoare verde.

Tulpinile sunt groase, de culoare maro-roscat.

Inflorirea plantelor de Protea cynaroides are loc la sfarsitul primaverii si vara.

Florile de Protea cynaroides au diametrul de circa 12-20 cm, sunt compuse, ce prezinta bractee exterioare de culoare roz  sau rosu caramiziu si in centru alb- crem.

Florile plantelor de Protea cynaroides sunt adesea intrebuintate ca flori taiate, in aranjametele florale.

Substratul (pamantul) pentru Protea cynaroides trebuie sa fie bine drenat, cu fertilitate moderata si pH slab acid-neutru.

Udarea la Protea cynaroides se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie uscat. Se va evita excesul de apa de la nivelul radacinilor, pentru a nu determina putrezirea acestora.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Protea cynaroides, acestea prefera locurile luminoase, insorite, dar le tolereaza si pe cele semi-umbrite.

Temperatura: planta este afectata de inghet la temperaturi sub 5°C, motiv pentru care in perioada rece se muta in spatii protejate.

Inmultirea la Protea cynaroides se face prin seminte (primavara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza o data pe luna de primavara pana toamna cu ingrasaminte specifice plantelor cu flori.

Fig. 1  Protea cynaroides

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Protea cynaroides: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii