feb. 06 2024
Racinaea dyeriana: ghid de ingrijire, inmultire
Denumire stiintifica: Racinaea dyeriana sin. Tillandsia dyeriana
Origine: Tillandsia dyeriana este o planta, originara din Ecuador si Peru.
Proprietati ornamentale Racinaea dyeriana este o planta epifita perena, cu frunzele dispuse in rozeta, ce poate ajunge la inaltimi de 25-35 cm.
Tillandsia dyeriana este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata adesea ca planta de apartament.
Frunzele sunt foarte decorative, cu aspect de lance, curbate spre exterior, cu lungimi de pana la 30-35 cm, verzi, acoperite cu peri foarte fini care le ofera o textura catifelata, de culoare gri-argintie.
Inflorirea la Tillandsia dyeriana are loc la plantele mature.
La plantele de Tillandsia dyeriana, apare din centrul rozetei de frunze, o tija floara de culoare verde cu pete maronii, cu un grup de flori de forma tubulara, pozitionate de o parte si de alta a tijei florale, de culoare rosu carmin-orange.
Fiecare planta de Racinaea dyeriana va produce cate o singura inflorescenta, apoi ea va forma lastari bazali, care se vor separa si vor deveni noile plante. Lastarii bazali se pot lasa asa cum sunt, fara sa-i separam, urmand ca planta sa creasca compacta si fiecare lastar sa infloreasca anul urmator, avand astfel o tufa deasa cu mai multe bractee.
Substratul pentru Tillandsia dyeriana, trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dintr-un amestec de turba, scoarta de copac si perlit, cu un pH neutru.
Lumina este importanta pentru buna dezvoltarea a plantelor de Tillandsia dyeriana, acestea necesita locurile luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare.
Udarea la plantele de Tillandsia dyeriana se realizeaza folosind apa de ploaie sau demineralizata, tinuta la temperatura camerei. Udarea se poate realiza direct in substrat, prin imersie, ghiveciul cu Racinaea dyeriana se scufunda vasul de cultura intr-un vas mai mare cu apa, lasand apoi substratul sa se usuce inainte de urmatoarea udare, sau direct in rozeta de frunze.
Intrucat aceste plante necesita o umiditate atmosferica crescuta, mai ales pe timpul verii, se recomanda pulverizarea zilnica cu apa. Umiditatea excesiva poate cauza putrezirea frunzelor si a radacinilor.
Temperatura optima pentru Racinaea dyeriana variaza intre 20-25°C in perioada primavara-toamna, iar iarna nu trebuie sa scada sub 12°C.
Fertilizarea se face de doua ori pe an, (primavara si toamna), folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori.
Inmultirea la Tillandsia dyeriana se poate face prin divizarea tufei (acordandu-se o atentie deosebita radacinilor mici ale plantei).
Bolile de origine micotica – datorate ciupercilor – “fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp., Fusarium spp. si Phytophtora spp.), acestea provoaca putrezirea plantelor in zona coletului.
Daunatori: Paduchii lanosi (au aspect de puncte de puf alb de 0,5-1 mm).
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Racinaea dyeriana: ghid de ingrijire, inmultire