iul. 03 2019
Sansevieria francisii: ingrijire, inmultire, cultivare
Denumire populara: Sansevieria, Planta șarpe
Denumire stiintifica: Sansevieria francisii, Sansevieria francisii Chahin
Origine: Sansevieria francisii este o planta originala partea estica a Africii (Kenya).
Proprietati ornamentale: Sansevieria francisii este o planta rizomatoasa perena, suculenta, cu crestere compacta – lenta, ce poate ajunge la inaltimi de 30-60 cm.
Sansevieria francisii este o planta cultivata la noi in tara ca planta de apartament, cultivarea ei fiind foarte usoara, aceasta nu necesita o atentie sporita.
Frunzele sunt sub forma de lance, cu aspect cilindric, cu grosimi pana la 10-14 mm, lungimea de 7-15 cm, varful ascutit, culoare verde cu striații de culoare verde deschis sau gri.
Frumusetea acestei plante este data de randurile de frunze, care cresc grupate, aranjate in spirala (pana la 40 frunze pe planta).
Tulpina poate ajunge pana la inaltimi de 60-70 cm, aceasta este acoperita cu frunzele grupate, care ajung, datorita greutatii lor, sa curbeze tulpina.
Pentru a mentine un aspect placut al plantei, se recomanda inlaturarea prafului depus pe frunze cu o cârpă umeda.
Substratul (pamantul) pentru Sansevieria francisii poate fi un pamant universal, la care se poate adauga nisip, pentru ai oferi un drenaj corespunzator sau un mix pentru cactusi, cu un pH neutru.
Transplantarea plantelor de Sansevieria francisii se face la intervale mari de timp, si doar atunci cand radacinile plantelor au umplut tot ghiveciul, acesta devenind prea mic.
Inrucat Sansevieria francisii este o planta care tolerează seceta, udarea la Sansevieria francisii se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, lasand sa se usuce substratul in primii centimetrii, intre doua udari. In perioada rece a anului, udarea se realizeaza foarte rar, in functie si de temperatura din apartament.
Temperaturile scăzute si umiditatea excesiva a solului sunt principalii factori care pot duce la moartea plantelor de Sansevieria.
Se recomanda ca plantele de Sansevieria francisii sa nu fie amplasate in spatii unde temperatura minima poate sa coboare sub 12°C.
Pentru o buna dezvoltare, plantele de Sansevieria francisii prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, amplasarea in spatii umbrite nu le afectează.
Înmulțirea la Sansevieria francisii se face prin divizare sau prin butași de frunze. Divizarea se realizeaza prin separarea unor frunze din rozeta plantei, acordand o mare atentie radacinilor.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se face in timpul perioadei de crestere (de primavara pana toamna), o data pe luna, utilizand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze, sau cele pentru cactusi.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Sansevieria francisii: ingrijire, inmultire, cultivare