Horticultorul.ro

apr. 07 2024

Sansevieria Superba – ghid complet ingrijire, inmultire

Familia: ASPARAGACEAE

Demumire populara: Sansevieria Superba, Planta sarpe, Limba soacrei

Denumire stiintifica: Sansevieria trifasciata Futura Superba’

Proprietati ornamentale: Sansevieria trifasciata Futura Superba’ este o planta rizomatoasa perena,  suculenta, compacta, cu crestere lenta si aspect vertical, ce poate ajunge la inaltimi de 40-50 cm.

Sansevieria trifasciata Futura Superba’  este o planta de apartament, decorativa prin frunze, foarte usor de cultivat, aceasta nu necesita o atentie sporita.

Frunzele sunt sub forma de sabie, usor spiralate, dispuse sub forma de rozeta, rigide, erecte, late (4-5 cm), 45-50 cm inaltime, varf ascutit, culoare verde cu striatii orizontale de culoare verde deschis si pe margini o bordura de culoare galbena, care inconjoara frunza.

Florile apar la plantele mature primavara, pe inflorescente verticale, au dimensiuni mici, albe sau vezi, putin atragatoare, apar destul de rar la plantele cultivate in apartamente.

Pentru mentinerea aspectului placut al plantei, se recomanda inlaturarea prafului depus pe frunze cu o carpa umeda.

Substratul (pamantul) pentru Sansevieria trifasciata Futura Superba’  trebuie sa fie bine drenat, format din  pamant de flori si nisip  sau un mix pentru cactusi.

Transplantarea plantelor de Sansevieria trifasciata Futura Superba’ se poate realiza la intervale mari de timp, doar atunci cand radacinile au ocupat in intregime vasul de cultura sau daca acesta este subdimensionat in comparatie cu inaltimea plantei.

Udarea la Sansevieria trifasciata Futura Superba’ se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, mentinand substratul reavan-uscat. In perioada rece a anului, udarea se realizeaza foarte rar, cu cantitati reduse de apa, in functie si de temperatura existenta in apartament.

Temperaturile scazute si umiditatea excesiva a solului sunt principalii factori care pot duce la moartea plantelor de Sansevieria trifasciata Futura Superba’.

Temperatura optima pentru plantele de Limba soacrei poate varia intre 15-29°C, iar cea minima nu trebuie sa scada sub 10°C.

Lumina are un rol important pentru cresterea si dezvoltarea acestei plante. Sansevieria trifasciata Futura Superba’  prefera spatiile luminoase, unde razele soarelui pot ajunge la planta dimineata si dupa amiaza, dar tolereaza si semiumbra, aceasta neschimbandu-si culoarea frunzelor in spatii semiumbrite.

Inmultirea la Sansevieria trifasciata Futura Superba’  se face prin divizare sau prin butasi de frunze. Divizarea  se realizeaza prin separarea unor frunze din rozeta plantei, acordand o mare atentie radacinilor.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se face in timpul perioadei de crestere (de primavara pana toamna), o data pe luna, utilizand ingrasaminte specifice plantelor decorative prin frunze sau cele pentru plante suculente si cactusi. Se pot utiliza fertilizanti de la COMPO, YARA.

Fig. 1 Sansevieria trifasciata ‘Futura Superba’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sansevieria Superba – ghid complet ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii