iul. 17 2016

Udarea florilor de apartament: in ghivece – jardiniere

Udarea plantelor-florilor de apartament-1Udarea este o lucrare esentiala pentru plante si este obligatorie pentru plantele (florile) cultivate la interior (apartamente, case, verande, holuri, sere, solarii, etc.), intrucat acestea nu beneficiaza de apa din precipitatii.

Udarea plantelor de apartament se face in conditii ideale folosind apa de ploaie (recoltata din zone curate, fara praf in exces sau alti poluanti care o pot contamina) sau apa demineralizata (imbuteliata).

Apa de la reteaua de apa (robinet) trebuie tinuta cel putin 24 de ore in vase deschise (pentru a se putea elimina ‚evapora’ clorul sau alte substante dezinfectante),dar chiar si asa, poate fi improprie pentru udat, daca este prea dura. Apa dura este deosebit de danatoare, intrucat schimba parametrii fizico-chimici ai substratului, afectand astfel grav alimentarea plantelor cu elemente nutritive.

Indiferent de apa folosita,  aceasta trebuie adusa obligatoriu la temperatura camerei (incaperii) in care se afla florile.

Momentul ideal pentru udarea plantelor de apartament este dimineata.

Udarea insuficienta sau excesiva sunt motivele cele mai frecvente pentru care multe dintre plantele cultivate in apartamente au probleme.  Excesul de apa in substratul de cultura elimina oxigenul atat de necesar plantelor, radacinile acestora nu mai pot absorbi oxigen (intrucat nu mai este disponibil), putrezesc usor si conduc la moartea plantelor.

Fiecare tip de planta (udarea individuala), necesita un mod diferit de udare, acesta diferind in functie de mai multi factori: specia cultivata, marimea plantei, marimea ghiveciului, locatie ‚amplasare’, temperatura interioara,  umiditatea atmosferica, tipul de substrat, drenaj si anotimp.

Tipul de substrat (pamant) folosit este difetit in functie de specia de planta cultivata. Pentru cea mai mare parte a plantelor cultivate in apartament se poate folosi un amestec format din turba, pamant de telina, mranita si nisip. Pentru plantele suculente, se foloseste un substrat nisipos.

Identificarea momentului optim de udare se face verificand substartul. Daca substratul este uscat in primii 1-2 cm, se recomanda udarea plantelor respective. Daca vasul de cultura are dimensiuni mai mari, exista posibilitatea ca in interiorul lui sa fie suficienta umezeala, in acest caz substratul se verifica prin introducerea degerului aratator in ghiveci. Daca pamantul adera pe deget, nu este necesara udarea, daca nu, se impune udarea plantelor.

Modalitati de udare a plantelor de apartament:

  • prin partea de sus a ghiveciului – aceasta metoda ajuta plantele sa absoarba substantele nutritive din substrat mai repede;
  • udarea prin imersie (prin partea de jos a ghiveciului) – presupune scufundarea ghivecelor in vase cu apa de dimensiuni mai mari pentru 10-15 minute. Prin aceasta metoda, sarurile minerale sunt transportate in partea superioara a ghiveciului, ducand la albirea substratului la suprafata.

Albirea substratului de la suprafata ghiveciului apare in orice situatie daca apa utilizata la udat este prea dura sau fertilizantii sunt folositi excesiv.

Semne prin care putem identifica o udare insuficienta (deshidratare):

– ofilirea frunzelor;

– cresterea frunzelor este incetinita;

– marginile frunzelor devin uscate si se brunifica;

– frunzele tinere se incretesc pe margine si se ingalbenesc;

– frunzele mature cad;

– culoarea frunzelor devine palida;

– bobocii florali se ofilesc si cad inainte de inflorire;

Semne prin care putem identifica o udare excesiva:

frunzele devin ofilite si moi;

– florile se putrezesc;

– frunzele si tulpinile incep sa putrezeasca si se stopeaza cresterea plantei;

– radacinile putrezesc; etc.

Pentru a asigura o umiditate optima ghivecelor cu plante cultivate, trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte:

– udarea se face diferit in functie de sezonul de vegetatie. In perioada rece a anului, o mare parte din plante necesita o perioada de repaus, perioada in care udarea se intrerupe total, sau se realizeaza rar si cu cantitati foarte mici de apa;

substratul folosit este diferit in functie de specia de planta cultivata. Tipul substratului este cel care impune regula de udare. Substratul nisipos permite trecerea apei cu o mai mare usurinta prin el (se uda mai des), iar cel compact-greu mentine pentru mai mult timp apa in el (se uda mai rar).

prezenta unui stat de drenaj pe fundul ghiveciului este obligatorie, pentru a putea preintampina o umiditate excesiva in ghivece;

eliminarea apei stranse in farfurioara ghiveciului dupa udare este obligatorie. Se impune aruncarea apei care stagneaza in farfuria ghiveciului, aceasta poate cauza excesul de umiditate, putrezirea radacinilor si implicit moartea plantelor;

Plantele cultivate in apartamente necesita udari mai frecvente in anumite conditii:

– in perioada de crestere si inflorire;

– frunzele sunt ofilite;

– plantele ale caror frunze sunt foarte mari;

– in camere cu temperaturi ridicate sau unde soarele pătrunde pentru mai multe ore;

– ghivecele in care radacinile au crescut excesiv;

– plante cultivate in ghivece de lut;

– plantele cultivate in vase prea mici;

Plantele cultivate in apartamente necesita reducerea udarilor (intreruperea udarilor) daca avem:

– plantele cultivate sunt din categoria plantelor suculente (cactusi, etc.);

– plantele in perioada de repaus (toamna-iarna-primavara);

– plantele urmeaza sa intre in repaus;

– plantele cultivate in spatii racoroase;

– plantele cu frunze ingalbenite;

– plantele cultivate in ghivece de plastic;

– plantele cultivate in ghivece supradimensionate; etc.

Udarea plantelor-florilor de apartament_520

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Udarea florilor de apartament: in ghivece – jardiniere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii