Horticultorul.ro

mart. 14 2022

Scindapsus N’Joy – Iedera diavolului: ghid de ingrijire

Familia: ARACEAE

Denumire populara: Iedera diavolului

Denumire stiintifica:  Scindapsus N’Joy, sin. Epipremnum  aureum ‘N’joy’

Origine: Scindapsus N’Joy este o planta originara din padurile tropicale din SE Asiei.

Scindapsus N’Joy este cultivata la noi in tara ca planta de apartament, decorativa prin frunze si port.

Plantele de Scindapsus N’Joy pot fi cultivate in vase ornamentale sau in cosuri supendate (planta agatatoare).

Proprietati ornamentale: Scindapsus N’Joy este o planta taratoare, care cultivata in apartamente poate ajunge la 1-2 m lungime.

Frunzele sunt sub cordiforme (forma de inima), groase, lucioase, de culoare verde cu pete si dungi crem sau  galben deschis.

Intrucat plante de Scindapsus N’Joy  ramifica greu, pentru un aspect compact, se recomanda plantarea mai multor plante intr-un singur ghiveci.

Se recomanda taierea plantelor de Epipremnum  aureum ‘N’joy’ primavara, cand se doreste corectarea lungimii tulpinilor sau pentru a stimula ramificarea.

Substratul optim pentru Epipremnum  aureum ‘N’joy’ trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip, cu fertilitate moderata si un pH neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, atunci cand radacinile plantei au ocupat in intregime ghiveciul, moment in care vom folosi un vas de cultura de dimensiuni mai mari si un substrat proaspat.

Udarea la Scindapsus N’Joy   se face cu moderatie, astfel incat substratul sa fie reavan-uscat. Se recomanda ca intre doua udari sa se astepte uscarea pamantului de la suprafata. In perioada calda a anului, se poate pulveriza cu apa pe frunze, intrucat plantele de Scindapsus N’Joy  prefera o umiditate atmosferica ridicata.

Iarna, udarea se va realiza la intervale mai mari de timp, folosind cantitati reduse de apa. Udare excesiva in perioada rece a anului, poate duce la ingalbenirea si caderea frunzelor, putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.

Temperatura optima pentru Scindapsus N’Joy  pe timpul iernii poate sa varieze intre 10-15℃, iar vara intre 22-27℃. O temperatura sub 10℃ poate afecta plantele de Scindapsus N’Joy,  frunzele lor se vor increti.

Lumina este importanta pentru coloritul frumos al frunzelor de Epipremnum  aureum ‘N’joy’. Aceasta prefera spatiile cu lumina indirecta sau luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare, mai ales la orele pranzului (pe timpul verii). Amplasarea plantelor de Scindapsus N’Joy  in spatii intunecate, coduce la slaba colorare a frunzelor, acestea devenind palide.

Inmultirea la Scindapsus N’Joy  se face prin butasi prelevati din tulpinile plantei sau prin marcotaj (primavara sau vara).

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se realizeaza de 1-2 ori pe luna (primavara si vara), folosind un ingrasamant specific pentru plantele decorative prin frunze.

Daunatori: Paduchii lanosi.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Scindapsus N’Joy

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Scindapsus N’Joy – Iedera diavolului: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii