oct. 17 2021

Planta de gheata-Sedum sieboldii: ghid ingrijire, inmultire

Familia: CRASSULACEAE

Denumire populara:  Sedum, October Stonecrop, Iarba grasa,  Planta de gheata, Floarea de gheata, Varza iepurilor, Seful indian

Denumire stiintifica: Sedum sieboldii

Origine – Sedum sieboldii este o planta originara din Japonia.

Proprietati ornamentale – Sedum sieboldii este o planta erbacee perena, suculenta, foarte decorativa prin frunze si flori, cu o puternica capacitate de lastarire. October Stonecrop este adesea cultivata ca planta de apartament, in ghivece simple sau cosuri suspendate.

Sedum sieboldii prezinta cresteri medii, ajunge la inaltimi de 10 cm si o intindere de 20 cm.

Frunzele sunt dispuse in rozeta, de forma rotunda (2cm diametru), groase, cerate, usor ondulate pe margini, colorate la inceput in gri-albastrui si ulterior se schimba in nuante de cenusiu cu rosu pe margini.

Florile apar toamna (octombrie), grupate in inflorescente in varful tulpinilor (lungi de 20-30 cm), au dimensiuni mici, forma de stea si culoare roz. Florile plantelor de Sedum sieboldii  pot dura pana la 30 de zile pe planta.

Substratul (pamantul)  pentru Sedum sieboldii trebuie sa fie bine drenat, afanat, calcaros, nisipos, cu fertilitate medie, si umiditate moderata.

pH-ul pentru Iarba grasa poate varia intre slab acid-neutru-alcalin.

Udarea substratului pentru Sedum sieboldii se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, aceasta planta rezistand foarte bine si perioadelor secetoase. Pentru evitarea excesului de apa de la nivelul radacinilor, se recomanda lasarea substratului sa se usuce intre doua udari.

Lumina este foarte importanta pentru cresterea si inflorirea la Sedum sieboldii, spatiile luminoase si insorite sunt ideale pentru o inflorire abundenta.

Inmultirea  la planta Iarba grasa se face prin divizarea tufei, butasi, sau seminte (foarte rar).

Divizarea tufei se poate realiza primavara (aprilie-mai) la plantele de 3-4 ani.

Inmultirea prin butasi, se face vara, prin recoltarea de butasi de frunza si de lastari inainte ca plantele sa formeze floare. Acestia se  planteaza apoi in substrat de nisip pentru inradacinare.

Inmultirea prin seminte se poate realiza primavara (martie) in sere, solarii calde, sau direct in pamant (mai-iunie). Semintele de Sedum germineaza la o temperatura de 15°C in cca. 15-20 de zile.

Fertilizarea se realizeaza de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte cu eliberare lenta sau ingrasaminte lichide (o data pe luna).

Daunatori: Melci, Limax, etc.

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Planta de gheata-Sedum sieboldii: ghid ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii