oct. 23 2022

Floarea Urechelnita – Sempervivum calcareum: ingrijire

Familia: CRASSULACEAE

Denumire stiintifica: Sempervivum calcareum

Denumire populara: Urechelnita

Origine: este o planta originara din partea sudica a Muntilor Apli.

Proprietati ornamentale: Sempervivum calcareum este o planta suculenta perena, cu inaltimi reduse 10-15 cm si un diametru de pana la 20 cm, cu aspect de rozeta.

Frunzele sunt carnoase, suculente (care stocheaza apa), oval-eliptice, sesile (fara petiol), dense, dispuse sub forma de rozeta, de culoare verde si varfurile roasiatice-violet.

Sempervivum calcareum este cultivata la noi in tara ca planta de apartament sau gradina (cointainere, rocarii), decorativa prin frunze. Aceasta planta este usor de cultivat, intrucat nu necesita o atentie sporita, nevoile de intretinere fiind minime.

Inflorirea plantelor de Sempervivum calcareum are loc vara,  iunie-august.

Florile apar la plantele mature, in varful tulpinii florifere, inalte de 20-25 cm, au aspect de stea si culoare violet.

Plantele de Sempervivum calcareum infloresc dupa 2-3 ani, timp in care ele continua sa produca pui, fiecare planta  infloreste o singura data, apoi moare.

Udarea la Sempervivum calcareum se realizeaza la intervale mari de timp, o data la 2 saptamani in perioada calda  a anului, si mai rar, iarna. Cantitatea de apa folosita pentru udare trebuie sa fie redusa, plantele de Sempervivum calcareum prefera un substrat  uscat, (fiind foarte rezistente la seceta), excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza putrezirea radacinilor sau chiar moartea plantelor.

Lumina este un factor foarte important pentru plantele de Sempervivum calcareum, acestea prefera spatiile luminoase, insorite sau semiumbrite, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la plante. Pentru plantele cultivate in apartamente, se recomanda amplasarea ghivecelor pe pervazele cu expozitie estica sau vestica.

Substratul (pamantul) pentru Sempervivum calcareum trebuie sa fie bine drenat, fomat dintr-un amestec de pamant de flori si nisip sau un mix pentru plante suculente, cu pH neutru.

Pentru plantele de Sempervivum calcareum cultivate la ghiveci, se recomanda amplasarea la baza vaselor a unui strat de pietris, pentru a facilita eliminarea excesului de apa.

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioadele de crestere si inflorire, folosind ingrasaminte specifice plantelor suculente.

Inmultirea la Sempervivum calcareum se realizeaza prin separarea rozetelor (primavara sau la inceputul verii).

Transplantarea plantelor de Sempervivum calcareum  se poate realiza vara, lasand  substratul sa se usuce perfect. Se vor indeparta bucatile uscate de radacini si vom aseza planta cu grija intr-un nou substrat.

Fig. 1 Sempervivum calcareum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Floarea Urechelnita – Sempervivum calcareum: ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii