Horticultorul.ro

feb. 06 2024

Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’: ingrijire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Spatifilum, Crinul Pacii

Denumire stiintifica: Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’

Proprietati ornamentale: Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’ este o planta erbacee perena rizomatoasa, cu aspect de tufa deasa, cu inaltimi intre 55-65 cm.

Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’ este cultivata ca planta de apartament, decorativa prin frunze si flori, considerata o planta purificatoare de aer.

Frunzele sunt mari, simple, oval-eliptice (cu lungimi de pana la 25-30 cm), netede, lucioase, lung petiolate, cu nervuri evidentiate, marginile intregi, usor ondulate, de culoare verde inchis.

Inflorirea plantelor de Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’ poate avea loc de toamna pana primavara.

Florile apar in varful tijei florale, au dimensiuni mari, sunt formate dintr-o bractee, asemanatoare unei petale de culoare alba şi o inflorescenta de culoare crem. Florile plantelor de Crinul Pacii pot dura timp de 4-8 saptamani.

Odata cu trecerea florilor, se recomanda indepartarea acestora, pentru a putea stimula aparitia altor flori noi.

Substratul (pamantul) trebuie sa fie bine drenat, fibros, format dintr-un amestec de turba, pamant de padure si nisip, cu un pH intre 5,8-7.

Transplantarea se poare realiza primavara, cand radacinile plantelor au ocupat in intregime vasul de cultura, moment in care vasul de cultura este inlocuit cu unul de dimensiuni mai mari, iar substratul, cu unul proaspat.

Udarea se face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a determina exces de umiditate la nivelul radacinilor. In perioada de iarna, sau cand temperatura ambientala scade sub 15°C, cantitatea de apa folosita la udare se reduce. In perioada calda a anului, ae recomanda pulverizarea cu apa pe frunze, deoarece plantele de Crinul Pacii prefera o umiditate atmosferica crescuta.

Temperatura optima pentru Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’ in perioada de iarna trebuie sa nu scada sub 15°C, iar vara, poate sa varieze intre 20-32°C.

Plantele de Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’ preferă spatiile luminoase si cu lumina indirecta, acestea trebuie ferite de actiunea directa a razelor de  soare. Vara, plantele pot fi tinute si afara, in spatii semiumbrite. Plantele de Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’ suporta si spatiile mai putin luminoase, dar in astfel de conditii, inflorirea va fi deficitara.

Inmultirea la Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’ se poate realiza prin divizarea tufei, fiecare noua planta trebuie sa aiba cel putin 3-4 frunze.

Fertilizarea  (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada de crestere si inflorire, si se va  intrerupe in perioada de repaus (perioada rece din an). Se pot administra ingrasaminte cu eliberare lenta pentru plante decorative prin flori (batoane fertilizante de culoare rosie), aceste contin ceva mai mult fosfor si potasiu.

Daunatori: Paduchi testosi si paduchii lanosi.

Fig. 1 Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’

Fig. 2 Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’

Fig. 3 Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Spathiphyllum wallisii ‘Bingo Cupido’: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii