Horticultorul.ro

dec. 26 2023

Steaua Craciunului Alba: ingrijire, inmultire

Familia: EUPHORBIACEAE

Demumire populara: Steaua Craciunului Alba, CRACIUNITA ALBA

Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima sin. Poinsettia pulcherrima

Varietati de Craciunita Alba: Merry White, Mira White si Wintersun

Origine: Euphorbia pulcherrima este o planta originara din zonele umede ale Mexicului si Americii Centrale.

Proprietati ornamentale:  Craciunita Alba este o planta perena, cu aspect de tufa, bine ramificata, ce ajunge la inaltimi de 50-80 cm si o intindere de 40-60 cm.

Frunzele sunt de dimensiuni medii-mari (7-10 cm), ovate, cu marginea intreaga, varful ascutit, verzi la baza, iar spre varful tulpinii isi schimba culoarea in alb–crem la Euphorbia pulcherrima “Mira White” si  Euphorbia pulcherrima “Wintersun”, si  galben-verzui la Euphorbia pulcherrima “Merry White”.

Inflorirea la  Craciunita Alba are loc iarna (noiembrie-februarie).

Florile de Craciunita Alba sunt galbene, mici, situate in varful tulpinii. Ziua scurta (10 ore de lumina pe zi) favorizeara inflorirea plantelor de Craciunita Alba.

Substratul (pamantul)  pentru Craciunita Alba trebuie sa fie poros, bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip si o valoarea a pH-ului intre 6-6.5.

Udarea Craciunitei Albe se face folosind cantitati moderate de apa, verificand de fiecare data substratul.  Uscarea primilor centimetrii ai substratului, ne indica momentul pentru o noua udare. Craciunita Alba este o planta iubitoare de apa, dar excesul de apa la nivelul radacinilor poate cauza moartea acesteia.

Temperatura pentru Craciunita Alba poate varia intre 15-20°C, dar nu mai putin de 10°C, aceasta fiind sensibila la diferente mai de temperatura si la prezenta curentilor de aer.

Lumina este factor important pentru Craciunita Alba, aceasta prefera locurile luminoase, dar pe timpul verii trebuie ferita de razele soarelui (mai ales la orele amiezii).

Inmultirea cel mai adesea se face si prin butasi. Butasii sunt prelevati din plantele mama dupa caderea frunzelor. Pentru inradacinarea butasilor se pot folosi stimulatori rizogeni (de inradacinare) ca: Radistim, Atonik.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) Craciunitei albe se poate realiza de doua ori pe luna, in perioada cand planta infloreste si se stopeaza in perioada de repaus. La Euphorbia se recomanda folosirea  fertilizantilor ce au in compozitie Molibden (Mo), acesta ajuta la o mai buna inflorire a plantei.

Boli  si daunatori

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.

Paduchi lanosi sau cosenile fainoaseMusculita alba de sera.

“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Atentie!!!

  • Se recomanada ciupirea lastarilor de 2-3 ori/an pentru a stimula ramificarea.
  • Pentru a controla talia (inaltimea) la Euphorbia pulcherrima se recomanda aplicarea de: inhibitori –regulatori de crestere. Acestia se administraeaza dupa ciupirea plantei.
  • Lipsa de microelemente: Molibden (Mo), Fier (Fe), Bor (B) poate provoca patarea frunzelor.
  • Se recomanda amplasarea ghivecelor cu Craciunite departe de sursele de caldura sau de frig.
  • In perioadele calde ale anului se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.
  • Acoperirea plantelor cu o folie de plastic in timpul tranportarii acestora afara, daca temperaturile exterioare sunt sub 10°C.

Fig. 1  Steaua Craciunului Alba (Euphorbia pulcherrima „Wintersun”)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Steaua Craciunului Alba: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii