dec. 18 2011
Craciunita-Steaua Craciunului (Poinsettia): ingrijire
Familia: EUPHORBIACEAE
Demumire populara: Steaua Craciunului, Craciunita
Denumire stiintifica: Euphorbia pulcherrima sin. Poinsettia pulcherrima
Origine: Este o planta originara din zonele umede ale Mexicului si Americii Centrale
Inca din vechime floarea Steaua Craciunului era folosita ca si planta cu proprietati terapeutice (medicament pentru scaderea febrei) si pe post de colorant de culoare rosie.
Proprietati ornamentale: craciunita este o planta perena cu aspect de tufa, ea ajungand la inaltimi de 1-1,3 m. Frunzele sunt late, mari, verzi la baza iar spre varful tulpinii frunzelor li se schimba culoarea si se numesc „bractee” (in momentul cand apar florile plantei – frunzele isi modifica cloarea: roz, crem, rosu sau amestec de doua culori).
Floarea si inflorirea
Florile de craciunita (Poinsettia spp.) sunt galbene, mici si situate in varful tulpini (Vezi fig.) si infloresc iarna (noiembrie-februarie). Ziua scurta (10 ore de lumina pe zi) favorizeara inflorirea poinsettiei. Daca ase doreste fortarea infloririi se poate acoperii complet planta timp de 14 ore pe zi, apoi se descopera pentru 10 ore de lumina. In aceasta perioada (doua luni) temperatura trebuie sa fie intre 19-20°C.
Substratul (pamantul) pentru steaua craciunului trebuie sa fie poros. Sunt preferate amestecurile formate din turba si nisip. Valoarea ph-ului trebuie sa fie intre 6-6.5 pentru ca steaua craciunului sa poata creste si inflorii.
Udarea Poinsettiei se face cu apa la temperatura camerei pe deasupra, nu in farfurioara. Craciunita este o planta careia ii place multa apa. Lipsa apei cateva zile nu o afecteaza, insa o perioada mia lunga de timp o poate omora. Si excesul de umiditate in sol afecteaza planta prin aparitia unor boli (putregaiuri-Botritys.) care o pot omora.
Temperatura: craciunita (Poinsettia spp.) este o planta foarte sensibila la diferentele mari de temperatura si la curentii de aer. Ea trebuie pozitionata in locuri calduroase, dar nu sub actiunea directa a razelor soarelui. Temperatura preferata de Steaua Craciunului variaza intre 18-20°C.
Lumina este factor important pentru cresterea si inflorirea florii de craciunita (Poinsettia spp.), aceasta prefera locurile luminoase.
Inmultirea florii de craciunita (Poinsettia spp.) se poate face prin seminte, acest procedeu este mai de durata pana se ajunge la plante care pot inflori. Inmultirea cel mai des se face si prin butasi. Butasii sunt prelevati din plantele mama dupa caderea frunzelor. Pentru inradacinarea butasilor se pot folosi stimulatori rizogeni (de inradacinare) ca: Radistim, Atonik.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la craciunita (Poinsettia spp.) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada cand planta infloreste si sa se intrerupa in perioada de repaus. La Euphorbia se recomanda folosirea fertilizantilor in ca caror compozitie sa existe Molibden (Mo), acesta ajuta la o mai buna inflorire a plantei.
Bolile craciunitei:
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) – se manifesta prin ofilirea frunzelor. Se combate prin reducerea cantitatii de apa cu care se uda planta.
Daunatorii craciunitei:
Paduchi lanosi sau cosenile fainoase; Musculita alba de sera.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
Euphorbia pulcherrima Wild – are frunzele ovale, care pe partea inferioara a frunzelor au o pubescenta fina.
Atentie!!!
- Pentru a sporii ramificarea Craciunitei se recomanada ciupirea lastarilor deasupra catorva frunze de 2-3 ori/an.
- Pentru a controla talia Poinsettiei se recomanda aplicarea de: inhibitori –regulatori de crestere. Acestia se administraeaza dupa ciupirea plantei.
- Seva Poinsettiei (latexul) daca este atins-poate provoca reactii iritante si alergice pe piele, daca se ating ochii – latexul provoaca orbirea temporara iar daca este inghitit, latexul provoaca probleme ale sistemului digestiv (dureri stomacale, diaree, etc.).
- Lipsa de microelemente: Molibden (Mo), Fier (Fe), Bor (B) poate provoaca patarea frunzelor.
- In perioadele calde ale anului se recomanda pulverizarea cu apa pe frunze.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Craciunita-Steaua Craciunului (Poinsettia): ingrijire