ian. 31 2022

Strelitzia nicolai – Pasarea paradisului: ghid de ingrijire

Familia: STRELITZIACEAE

Demumire populara: Pasarea paradisului, Banana salbatica, Pasarea alba uriasa a paradisului

Denumire stiintifica: Strelitzia nicolai

Origine: Strelitzia nicolai este o planta originara din Africa de Sud.

Proprietati ornamentale: Strelitzia nicolai este o planta perena cu aspect de tufa, care poate  ajunge la inaltimi de 150-180 cm.

Strelitzia nicolai este cultivata ca planta de apartament decorativa prin frunze si flori (in mediul natural, Vezi fig.), cu crestere compacta si erecta.

Frunzele sunt de forma oval-alungita si culoare verde intens.

Inflorirea plantelor de Strelitzia nicolai are loc mai ales in mediul natural, la cele cultivate in apartamente, inflorirea are loc foarte rar.

Florile apar de vara pana toamna, sunt atractive, compuse din bractee de culoare albastru inchis si sepale albe, acestea fiind urmate de fructe cu seminte de forma triunghiulara.

Substratul pentru Strelitzia nicolai trebuie sa fie bine drenat, luto- nisipos, cu fertilitate ridicata, si un pH slab acid-neutru-slab alcalin.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani, inlocuind vasul de cultura cu altul cu diametrul mai mare si un substrat proaspat.

Plantele de  Strelitzia nicolai prefera locurile luminoase, insorite, unde razele soarelui pot ajunge cu usurinta la planta.

Udarea la  Strelitzia nicolai se face cu regularitate, folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan, fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor. Pe timpul iernii, se va reduce cantitatea de apa folosita la udare si se vor mari intervalele de udare. In timpul verii, se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa.

Uscarea marginilor frunzelor si frunzele bazale, pot fi un indicator ca planta sufera de seceta de o perioada de timp.

Ondularea  si maronirea frunzelor pe margine este un indicator de exces de miditate in substrat.

Temperatura optima pentru plantele de Strelitzia nicolai cultivate in apartamente, poate varia intre 18-27℃, dar nu trebuie sa scada sub 14-15˚C.

Inmultirea Strelitzia nicolai se face prin divizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de 1-2 ori pe luna, in perioadele de crestere, folosind ingrasaminte universale pentru plante decorative.

Fig. 1 Strelitzia nicolai, Malaga – SPANIA

Fig. 2 Strelitzia nicolai, Malaga – SPANIA

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Strelitzia nicolai – Pasarea paradisului: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii