Horticultorul.ro

oct. 23 2022

Symphyotrichum novae-angliae: ingrijire

Familia: ASTERACEAE

Denumire populara: Stelute, Aster

Denumire stiintifica: Symphyotrichum novae-angliae sin. Aster Novae Angliae

Origine:  Symphyotrichum novae-angliae este originara din partea estica a Americii de Nord.

Proprietati ornamentale: Symphyotrichum novae-angliae este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa compacta, cu tulpinile ramificate mai ales in partea superioara si inaltimi ce pot varia intre 90-140 cm.

Symphyotrichum novae-angliae este cultivata adesea ca planta de gradina decorativa prin flori, plantata grupat sau solitary, direct in sol sau in ghivece.

Pentru a asigura o buna ramificare si un aspect compact al plantelor, se recomanda ciupirea varfurilor ramurilor inainte de mijlocul lunii iulie.

Tulpinile sunt bine dezvoltate, erecte, ramificate in partea superioara.

Frunzele sunt intregi, lanceolate, cu varful ascutit, sesile, de culoare verde inchis, frunzele bazale se ofilesc in perioada infloririi.

Inflorirea la Symphyotrichum novae-angliae are loc toamna, dureaza mai multe saptamani, septembrie-octombrie.

Florile apar in inflorescente de tip corimb, in partea superioara tijelor florale, au 4-5 cm diametru, cu petale simple sau duble, de culoare violet si partea centrala (staminele) galbena.

Pentru a prelungi perioada de inflorire si pentru a pastra un aspect placut plantelor, se recomanda taierea florilor ofilite sau uscate.

Udarea plantelor de Symphyotrichum novae-angliae in perioada calda din an trebuie realizata cu regularitate, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Inainte de primele ingheturi, udarea se intrerupe, pentru a lasa solul/substratul sa se usuce, protejand astfel radacinile plantelor de inghet.

Lumina pentru plantele de Symphyotrichum novae-angliae este un factor important, acestea prefera spatii luminoase, insorite sau semiumbrite.

Substratul/solul  trebuie sa fie bine drenat, aerat, cu umiditate moderata, fertilitate ridicata si un pH neutru. Un substrat/sol fertil va asigura o crestere optima si o inflorire abundenta.

Transplantarea pentru plantele cultivate in ghivece, se poate realiza primavara, cand radacinile lor au ocupat in intregime vasul de cultura (2-3 ani).

Inmultirea la Symphyotrichum novae-angliae se face prin seminte,  divizarea tufei sau prin butasi.

Semintele se seamana primavara (februarie-martie), iar cand plantele sunt suficient de mari, acestea se vor planta in spatiile de cultura dorite.

Divizarea tufei se poate realiza la sfarsitul toamnei, dupa ce au trecut toate florile, sau primavara devreme.

Inmultirea prin butasi se face primavara, butasi taiati se vor planta pentru inradacinat in nisip.

Boli:  Putregaiuri.

Daunatori: afide, melci

Fig. 1 Symphyotrichum novae angliae

Fig. 2 Symphyotrichum novae angliae

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Symphyotrichum novae-angliae: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii