Horticultorul.ro

ian. 09 2022

Syngonium podophyllum: ingrijire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Floarea fluture, Varf de sulita, Varf  de sageata

Denumire stiintifica: Syngonium podophyllum

Origine: Syngonium podophyllum este o planta originara din padurile tropicale din America Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale: Syngonium podophyllum este o planta erbacee perena, cu crestere relativ rapida, care poate ajunge la inaltimi de 1,2-1,5 m.

Syngonium podophyllum este cultivata ca planta de apartament decorativa prin frunze si port, aceasta poate creste sub forma de tufa, taratoare sau cataratoare, daca i se monteaza un suport.

Syngonium podophyllum se poate cultiva ca planta in ghivece de dimensiuni mici sau se poate amplasata la baza unor flori plantate in vase de dimensiuni mai mari, in mixuri de plante.

Aceasta planta poate creste ca planta cataratoare (ajunge la 1,2 m inaltime) sau poate fi mentinuta prin taieri ca si tufa (50-60cm inaltime).

Frunzele sunt lung petiolate, in forma de inima, lobate, pana la 20 cm lungime, colorate in nuante de verde, verde cu pete albe sau galben cu nervuri verzi.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip.

Transplantarea trebuie realizata primavara, la interval de 1-2 ani sau in momentul cand radacinile plantei au ocupat in intregime vasul de cultura.

Udarea se face cu cantitati suficiente de apa de primavara pana toamna, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Udarea se repeta in momentul in care se usuca 1-2 cm de sol din ghiveci. In perioada rece, cantitatea de apa trebuie redusa foarte mult si intervalul dintre udari marit. In perioadele foarte calduroase, plantele de Syngonium podophyllum prefera umiditatea atmosferica, astfel, se pot pulverizarea cu apa pe frunze.

Temperatura minima pe timpul iernii trebuie sa nu scada sub 0°C. Daca planta este tinuta afara in perioada calda, ea trebuie adusa in spatii incalzite, cand temperatura exterioara scade sub 15 °C. Temperatura optima pentru o crestere buna a plantei trebuie sa fie cupinsa intre 18-26°C.

Syngonium podophyllum prefera spatii cu lumina directa, cu umbra partiala si soare doar dimineata. Actiunea directa a razelor de soare cauzeaza ofilirea plantei sau produc arsuri pe frunze.

Inmultirea se face prin butasi sau divizarea tufei. Butasii pot fi realizati din lastari tineri (6-10 cm lungime, la sfarsitul primaverii).

Daunatori:

  1. Paduchele lanos – Cosenile fainoase.
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

Fig. 1 Syngonium podophyllum

Fig. 2 Syngonium podophyllum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Syngonium podophyllum: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii