Horticultorul.ro

apr. 10 2020

Tillandsia cyanea: ingrijire, inmultire, intretinere

Familia: BROMELIACEAE

Demumire populara: Pana roz, Torta cu flori albastre

Denumire stiintifica: Tillandsia cyanea sin. Wallisia cyanea

Origine: Tillandsia cyanea este o bromelie, originara din America Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale Tillandsia cyanea este o planta epifita perena, decorativa prin frunze si flori, cu aspect de rozeta, ce poate ajunge la inaltimi de 15-30 cm.

Frunzele sunt sub forma de lance, subtiri, incovoiate, cu lungimi de pana la 30-35 cm si culoare verde-olive.

Inflorirea la Tillandsia cyanea este determinata de aparitia unui spic (bractee) de culoare roz, din care ies flori mov, care dupa trecerea tuturor florilor, se poate indeparta.

Fiecare planta de Tillandsia cyanea va produce cate o singura inflorescenta, apoi ea va forma lastari bazali, care se vor separa si vor devein noile plante. Lastarii bazali se pot lasa asa cum sunt fara sa-i separam), urmand ca planta sa creasca compacta si fiecare lastar sa infloreasca anul urmator, avand astfel o tufa deasa cu mai multe bractee.

Substratul pentru Tillandsia cyanea, trebuie sa fie bine drenat, aerat, format dintr-un amestec de turba, scoarta de copac si perlit, cu un pH neutru.

Lumina este importanta pentru buna dezvoltarea a plantelor de Tillandsia cyanea, acestea necesita locurile luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Udarea la plantele de Wallisia cyanea se realizeaza folosind apa de ploaie sau demineralizata, tinuta la temperatura camerei. Regulat, vasul cu Tillandsia se poate uda prin imersie (se scufunda vasul de cultura intr-un vas mai mare cu apa), lasand apoi substratul sa se usuce inainte de urmatoarea udare. Intrucat aceste plante necesita o umiditate atmosferica crescuta, mai ales pe timpul verii, se recomanda pulverizarea zilnica cu apa. Umiditatea excesiva poate cauza putrezirea frunzelor si a radacinilor.

Temperatura optima pentru Tillandsia cyanea variaza intre 20-25°C in perioada primavara-toamna, iar iarna nu trebuie sa scada sub 7-10°C.

Fertilizarea se face de doua ori pe an, (primavara si toamna), folosind ingrasaminte specific orhideelor.

Inmultirea Tillandsia cyanea se poate face prin divizarea tufei (acordandu-se o atentie deosebita radacinilor mici ale plantei) sau prin seminte.

Bolile si daunatori:

Bolile de origine micotica –  datorate ciupercilor – “fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp., Fusarium spp. si Phytophtora spp.), acestea provoaca putrezirea plantelor in zona coletului.

Daunatori: Paduchii lanosi (au aspect de puncte de puf alb de 0,5-1 mm).

Fig. 1 Tillandsia cyanea

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tillandsia cyanea: ingrijire, inmultire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii