Horticultorul.ro

dec. 31 2019

Trandafirul Craciunului (Helleborus niger Christmas Carol): ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Familia: Ranunculaceae

Denumirea populara: Trandafirul Craciunului, Piciorul ursului

Denumirea stiintifica: Helleborus niger „Christmas Carol”

Origine: este o planta originara din Europa si SV Asiei.

Proprietati ornamentale: Helleborus niger este o planta erbacee perena erecta, cu aspect de tufa, care poate ajunge la inaltimi de 20-50 cm si un diametru de 35-45 cm.

Plantele de Helleborus niger „Christmas Carol” sunt cultivate ca plante decorative prin flori, de apartament sau gradina (in ghiveci sau direct in sol).

Frunzele sunt palmat sectate cu 5-6 foliole, glabre (fara peri), cu margine neteda spre baza si dantelata spre varf, cu petiol lung si culoare verde inchis.

Inflorirea are loc primavara (februarie-aprilie-mai).

Florile la Trandafirul Craciunului apar grupate cate 3 in partea superioara a tulpinilor florale, au dimensiuni mari (4-6 cm diametru) si culoare alba. Florile sunt compuse din 5-6 diviziuni petaloide, petalele de culoare galben-verzui in forma de mici cornete,  iar in centru 3-10 carpele (frunze mici modificate, in care se afla semintele) (Vezi fig.).

Substratul/solul pentru Trandafirul Craciunului trebuie sa fie bine drenat,  cu fertilitate moderata si un pH slab-alcalin neutru.

Transplantarea se poate realiza primavara, daca se doreste improspatarea substratului.

Udarea la Helleborus niger se realizeaza regulat, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut uscat-reavan. Umiditatea excesiva nu este tolerata de catre Trandafirul Craciunului, aceasta conducand la putrezirea radacinilor.

Trandafirul de iarna prefera spatiile semi-umbrite sau umbrite, pe timpul verii trebuie ferit de actiunea directa a razelor de soare.

Temperatura optima pentru Trandafirul Craciunului poate varia in intervalul 16-25°C. Pentru iernile foarte geroase, se recomanda acoperirea plantelor de Helleborus niger  cu un stat de mulci (frunze).

Inmultirea se poate realiza prin seminte (toamna) sau prin divizarea tufei (primavara).

Fertilizarea se poate realiza o data pe luna, in perioada de cresterea, folosind ingrasaminte specifice plantelor cu flori.

Daunatori: Afide, Limax, etc.

Fig. 1 Trandafirul Craciunului (Helleborus niger „Christmas Carol”)

Fig. 2 Trandafirul Craciunului (Helleborus niger „Christmas Carol”)

Fig. 3 Trandafirul Craciunului (Helleborus niger „Christmas Carol”)

Fig. 4 Trandafirul Craciunului (Helleborus niger „Christmas Carol”)

Fig. 5 Trandafirul Craciunului (Helleborus niger „Christmas Carol”)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Trandafirul Craciunului (Helleborus niger Christmas Carol): ingrijire, intretinere, utilizare, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii