dec. 27 2018

Trifoiul norocos-Oxalis tetraphylla: ingrijire, inmultire

Familia: OXALIDACEAE

Denumire stiintifica: Oxalis tetraphylla ‘Iron Cross’, Oxalis deppei

Denumire populara: Trifoiul norocos, Planta ce aduce noroc

Origine: este o planta originara din Mexic.

Proprietati ornamentale: este o planta perena cu bulb, de dimensiuni reduse, ce poate ajunge la inaltimi de 15-25 cm si la latimi de 10-15 cm.

Oxalis tetraphylla ‘Iron Cross’ este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta de apartament sau de gradina (plantata in jardiniere sau coșuri suspendate).

Frunzele sunt formate din 4 foliole, cu forma de inima, de culoare maron-visiniu la baza si verde in varf. Pe timpul zilei frunzele se deschid la soare, iar noaptea, ele se retrag de-a lungul nervurilor, având aspect de umbrela semi-deschisa.

Inflorirea la Trifoiul norocos  (Oxalis deppei are loc de vara pana toamna (iulie-septembrie).

Florile  sunt hermaphrodite, de dimensiuni reduse, forma de trompeta, cu cinci petale de culoare roz-rosiatica.

Lumina este un factor foarte important pentru creșterea si inflorirea Trifoiului norocos. Acesta trebuie amplasat in spatii luminoase, sau semi-umbrite, unde soarele ajunge la planta cateva ore pe zi.

Substratul (pamantul) pentru trifoiul norocos  (Oxalis deppei) trebuie sa fie bine drenat, reavan si fertilitate moderata si un pH  de la slab acid-neutru-slab alcalin.

Transplantarea se poate realiza primavara, cand se verifica bulbii din ghiveci (excesul de umiditate din substrat, pe timpul iernii poate conduce la putrezirea bulbilor), acestia se planteaza fie in acelasi ghiveci fie in unul de dimensiuni mai mari.

Ghiveciul cu trifoiul norocos  (Oxalis tetraphylla ‘Iron Cross’) se poate pastra pe timpul iernii si  in spatii uscate si racoroase, urmand ca primavara, bulbii multiplicati toamna, sa fie separati, formandu-se astfel mai multe plante.

Temperatura optima pentru cresterea si inflorirea Trifoiului norocos variaza intre 20-26ºC, acesta suportand temperaturi si de -5 ºC.

Udarea la trifoiul norocos  (Oxalis deppei) se face regulat, folosind cantitati suficiente de apa, in perioada de crestere si inforire (vara-toamna) fara a lasa substratul sa sa usuce total, urmand ca in perioada rece (iarna) udarea sa se diminueze si chiar sa se opreasca de tot.

Inmultirea la trifoiul norocos  (Oxalis tetraphylla ‘Iron Cross’), are loc prin bulbi sau prin seminte.

Fig. 1 Trifoiul norocos (Oxalis tetraphylla ‘Iron Cross’)

Fig. 2 Trifoiul norocos (Oxalis tetraphylla ‘Iron Cross’)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Trifoiul norocos-Oxalis tetraphylla: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii