oct. 25 2015

Tuberoze (Polianthes tuberosa): ingrijire, inmultire

Tuberoza-Polianthes tuberosaFamilia: AMARYLLIDACEAE, ASPARAGACEAE

Demumire populara: Tuberoza, Chiparos, Mireasa noptii

Denumire stiintifica: Polianthes tuberosa

Denumire in limba engleza: Polianthus lily

Origine: Genul Polianthes  cuprinde 10-15 specii de plante originare din America Centrala si de Sud. Dintre speciile de Polianthes, se cultiva numai specia Polianthes tuberosa.

Proprietati ornamentale – Tuberozele sunt plante erbacee perene, cu bulbi.

Frunzele sunt lungi, lineare, verzi, dispuse in rozete.

Tulpinile  sunt simple, rotunde, glabre, cu puncte rosii pe partea unde bate soarele, ce poate ajunge la 1 m inltime.

Inflorirea la Tuberose are loc din iunie pana in octombrie.

Florile la Polianthes tuberosa apar de vara pana la inceputul toamnei (iunie-octombrie), sunt simple sau duble, de culoare alb sau crem, grupate in inflorescente (cuprind cca. 30 flori), ajung pana la 15-20 cm lungime, situate in varful tulpinilor, cu un miros placut.

Tuberozele sunt plante decorative prin flori, cultivate pentru flori taiate, ca plante la ghiveci sau folosite in decorarea spatiilor interioare sau parcurilor (mai rar).

Tuberozele cultivate ca plante taiate se recolteaza atunci cand sunt deschise jumatate din florile ce formeaza inflorescenta. Daca sunt culese in stadiul de boboc, acestea nu infloresc in glastre.

La noi in tara, din cauza temperaturilor scazute din timpul iernii, se recomanda scoaterea bulbilor de tuberoze (toamna), curatarea si depozitarea acestora in spatii corespunzatoare (bulbii pastrati pe timpul iernii, la o temperatura de 20-23˚ C pot determina o crestere a productiei de flori). In primavara viitoare (aprilie) bulbii de tuberoze se planteaza  la o adancime de 10 cm.

Bulbii floriferi la tuberoze ajung la diametrul de 10 cm.

Daca plantarea bulbilor se face in februare-martie in rasadnite sau sere, tuberozele pot inflori mai devreme (fortare).

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie: bine drenat, nisipos, bogat in humus, cu fertilitate buna, un pH neutru si  mentinut mereu afanat.

Udarea se face cu cantitati mai mari de apa si la intervale regulate de timp pe timpul verii.  Udarea bulbilor dupa plantare se face cand substratul nu este uscat in totalitate.

Pe timpul iernii, la plantele crescute in apartamente, se recomanda intreruperea udarii si mentinerea unei temperaturi minime de 15˚C.

Lumina Tuberozele  prefera spatiile insorite, calduroase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante si unde sunt ferite de vanturi mari.

Inmultirea  se face prin bulbi. Bulbii se cresc timp de 2-3 ani  in loturile speciale de inmultire, pana cand acestia ajung la momentul optim pentru a inflori.

Plantarea tuberozelor se face in martie – in solar si aprilie-mai in gradina.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda in timpul perioadei de crestere si inflorire (de 2 ori pe luna), folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Daunatori: Tripsii, etc.

Tuberoza (Polianthes tuberosa): ingrijire, inmultire

Fig. 1 Tuberoza (Polianthes tuberosa)

Tuberoza (Polianthes tuberosa): ingrijire, inmultire

Fig. 2 Tuberoza (Polianthes tuberosa)

Tuberoza (Polianthes tuberosa): ingrijire, inmultire

Fig. 3 Tuberoza (Polianthes tuberosa)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tuberoze (Polianthes tuberosa): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii