Horticultorul.ro

feb. 20 2016

Plantarea bulbilor de tuberoze primavara

Plantarea bulbilor de tuberozeTuberoza (Polianthes tuberosa) este o planta perena cu bulbi, cu frunze lineare, tija florala erecta, ce poate ajunge la inaltimi de 0,4-1,5 m.

Florile la Tuberoze sunt tubulare, apar grupat (cate 30 flori), in varful tijei florale,  cu dimensiuni intre 2,5-5 cm si sunt frumos parfumate.

Tuberozele sunt plante decorative prin flori, cultivate adesea ca  flori de gradina, in container sau ca flori taiate.

Inflorirea la Tuberoze are loc de vara pana toamna, la cca.  4-5 luni de la plantare, in conditii optime cu temperaturi ridicate, umiditate moderata si o fertilitate moderata a substratului.

Momentul plantarii tuberozelor Primavara

1. Pentru a grabi perioada infloririi, bulbii se Tuberoze se pot planta in spatii protejate solarii calde (incalzite) sau sere calde (incalzite), in luna februarie, metoda este adesea utilizata pentru culturile pentru flori taiate;

2. Plantarea in solarii se poate face dupa 15-20 martie (cand temperatura la sol este suficienta pentru a pornii in vegetatie), metoda folosita pentru culturile pentru flori taiate.

3. Plantarea in gradina se face in aprilie – mai (in functie de zona). Daca tuberozele sunt plantate mai tarziu (in luna mai) –  exista riscul ca plantele sa nu apuce sa infloreasca pana la prima bruma din toamna care va distruge planta inclusiv florile.

Bulbii de Tuberoze se scot din pamant toamna cat mai tarziu (septembrie-octombrie) inainte de inghet (cu cat stau mai mult in pamant cu atat se dezvolta mai mult existand  posibilitatea  producerii de flori in anul urmator). Dupa ce ii scoatem din sol se taie partile vegetative ramase (daca nu s-au uscat in intregime)  la 6-8 cm, se inlatura o parte din pamantul de pe ei, se lasa la uscat (la soare) sau in spatii aerisite timp de 3-4 zile, se asaza in ladite.

Depozitarea bulbilor de Tuberoze se face in  spatii racoroase si bine aerisite pana primavara (cand se vor planta). In perioada de repaus, cand bulbii sunt depozitati, se recomanda stropirea lor cu solutii de fungicide (botriticide) pentru a preveni aparitia bolilor de depozit (putregaiuri).

Sortarea/separarea bulbilor de Tuberoze se face primavara, cu cateva zile inainte de plantare. Atentie !!! – daca bulbii se desprind/separa prea devreme (cu mult timp inainte de plantare), locul de unde au fost rupti/separati bulbilii se cicatrizeaza astfel incat bulbii de tuberose vor intra pe vegetatie mai  tarziu – mutand astfel inflorirea spre iarna cand apare riscul de inghet.

La desprinderea bulbilor de planta mama, se aleg cei cu dimensiuni mari (bulbi floriferi) de cei mici. Bulbii cu dimensiuni mari (bulbii maturi) sunt singurii care vor produce flori. Bulbii mici (tineri) se vor planta separat, iar dupa 1-2 ani vor ajunge la maturitate si vor putea inflori.

Bulbii de Tuberoze care inflorec o data, pot inflori din nou anul urmator daca nu s-au metamorfozat (nu si-au schimbat forma), astfel daca bulbii si-au pastrat forma de bulb de tuberoza pot produce floare si in anul urmator. Daca bulbii se aseamana cu bulbii de gladiole, cu siguranta nu mai produc floare inca o data.

Substratul se recomanda sa fie bine drenat, afanat, nisipos, bogat in humus, cu o fertilitate buna si un pH neutru.

Pregatirea ternului pentru plantarea tuberobulbilor de Tuberoze se poate face toamna sau primavara folosind cazmaua.  Inainte de plantare, solul se marunteste se niveleaza cu ajutorul motocultorului (motosapei) echipate cu freza sau unelte manuale (sapa, grebla).

Substratul pregatit, se va uda, iar cand acesta se va zvanta (va fi reavan), se vor planta bulbii.

Plantarea bulbilor de Tuberoze se face primavara in santuri (dar NU facute cu cazmaua), cu adancimi adaptate in functie de dimensiunile bulbilor, este suficient sa acoperim bulbii cu 3-4 cm de sol (daca ii plantam prea adanc, vor intra tarziu in vegetatie – deci va intarzia si inflorirea).

Bulbii se asaza in santurile sapate, apoi se acopera cu substrat afanat.

Adancimea de plantare poate varia intre 8-12 cm (4 cm deasupra bulbilor), in functie de dimensiunea bulbilor.

Distanta de plantare recomandata pentru bulbii de Tuberoze este de 10-15 cm intre bulbi si 15-20 cm intre randuri.

Udarea se face dupa plantare, prin picurare mentinandu-se  astfel solul reavan pe tot parcursul culturii.

Fertilizarea se poate incepe inca de toamna cu ingrasaminte complexe si gunoi de grajd fermentat (mranita), daca se cunoaste locatia pentru cultura viitoare.

In timpul vegetatiei se face fertilizarea faziala (de doua ori pe luna) cu ingrasaminte pentru plante cu flori – hidrosolubile administrate prin sistemul de irigare prin picurare sau manual (cu cana sau stropitoarea) la sol.

„Multumim domnului Florin POPA – pentru completarile aduse acestui articol.”

Plantarea - Tuberozelor

Fig. 1 Plantarea bulbilor de tuberoze (Polianthes tuberosa)

Plantarea bulbilor de tuberoze_3

Fig. 2 Plantarea bulbilor de tuberoze (Polianthes tuberosa)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Plantarea bulbilor de tuberoze primavara

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii