iul. 17 2016
Udarea Orhideelor- ce apa folosim pentru inflorire abundenta
Udarea corecta a orhideelor presupune mai multe etape si provocari:
Orhideea Phalaenopsis reprezinta una dintre cele mai intalinite plante de apartament. Udarea este o etapa foarte importanta in cultivarea Orhideelor.
Pentru o buna dezvoltare a Orhideei este necesar sa folosim un ghiveci transparent, care ne permite observarea umiditatii (condens prezent pe vas, substrat de culoare inchisa) si care lasa lumina sa ajunga la radacini.
Orhideea Phalaenopsisi reprezinta o planta care prefera o udare regulata (la 7-9 zile in functie de temperatura si umiditatea ambientala), astfel incat substratul (scoarta de copac) sa nu se usuce in intregime si nici sa nu fie excesiv udat.
Udarea insuficienta poate determina uscarea radacinilor si implicit a palntei (odata pierduta turgescenta radacinilor, acestea nu isi mai revin).
Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor, la aparitia putregaiurilor (boli de sol) si chiar la moartea plantei.
Udarea incorecta a orhideelor, reprezinta motivul prin care se pot pierde cele mai multe plante de orhidee.
Pentru a realiza o udare corecta a Orhideelor trebuie sa urmam cateva instuctiuni:
- temperatura apei folosite la udare sa fie aceeasi cu cea din camera;
- apa trebuie sa atinga doar radacinile plantei, apa ajunsa in coletul plantei (intre frunze, la baza acestora) poate cauza putrezirea plantei;
- momentul optim de udare este dimineata;
- frecventa udarilor depinde de dimensiunea vasului, sezon, temperatura ambientala, tipul de substrat folosit (scoarta de copac se usuca mai repede decat substratul cu muschi sau alte amestecuri);
- in perioadele de repaus (timpul iernii) udarea trebuie redusa foarte mult;
- apa demineralizata (imbuteliata) si apa de ploaie (recoltata din zone curate, fara praf in exces sau alti poluanti care o pot contamina) sunt cele mai indicate pentru udarea Orhideelor;
Cele mai intalnite metodele de udare penru Orhidee sunt:
– udarea prin scufundarea vasului (imersie) – presupune amplasarea vasului cu Orhidee intr-un vas cu apa de dimensiuni mai mari. Ghiveciul scufundat se lasa timp de 10-15 minute, apoi se scoate si se lasa la scurs (Vezi fig.). In momentul in care surplusul de apa s-a scurs din ghiveci, se poate aseza pe farfurie;
– apa se toarna in ghiveciul plantelor pana cand iese prin gaurile existente la baza ghiveciului, dupa ce s-a scurs toata apa, se poate amplasa ghiveciul pe farfurioara lui.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Udarea Orhideelor- ce apa folosim pentru inflorire abundenta