apr. 03 2023

Orhidee – ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Orhideele sunt printre cele mai populare flori de apartament. In trecut, numai persoanele bogate detineau si ingrijeau orhidee, dar in timp s-au facut progrese in ceea ce priveste inmultirea acestora.

De la prima incercare de crestere a orhideelor la mijlocul anilor 1700, ele au avut reputatia de flori care se cresc greu, dar multe dintre orhidee sunt usor de crescut.

Orhideele sunt destul de rezistente si pot supravietui  multi ani in ghivece daca sunt ingrijite corespunzator.

Orhideele fac parte din familia Orchidaceae.

Familia orhideelor include mai mult de 900 de genuri si aproximativ 25000 de specii, facandu-le cea mai mare familie de plante din lume. Ele pot fi gasite in aproape orice mediu din lume. Cele mai multe specii de orhidee sunt din zonele tropicale si subtropicale. Multe dintre orideele cultivate in apartamet sunt epifite (orhidee ce traiesc in scorburile arborilor sau pe arbori). Litofite sunt cele  care traiesc pe roci „stanci”. Orhideele din regiunile temperate sunt in general terestre (adica traiesc pe sol ca si marea majoritate a plantelor). Un exemplu este reprezentat de o orhidee celebra care traieste in Romania si este cunoscuta sub numele de Papucul Doamnei (Cypripeidum calceolus).

Orhideele sunt dorite in apartamente pentru florile lor rafinate, care sunt disponibile intr-o mare varietate de culori: albastre, galbene, albe, portocali, rosii, deci orhideele se incadreaza in grupul plantelor de apartament decorative prin flori. Unele flori sunt dungate, sau au pete de culoare. Florile pot trai de la 1 saptamana la 4 luni, in functie de specie. Frunzele sunt de regula verzi, dar unele orhidee au frunze frumoase cu diverse marmoratii.

Multe dintre orhidee au miros, unele emana miros de carne putrezita, altele au mirosuri placute: de lamaie, portocale, ciocolata, scortisoara sau cocos.

Vanilia este extrasa din oridee, mai exact dintr-o orhideea Vanilla planifolia. Orhidee originara din Mexic.

Intrucat cele mai multe orhidee cultivate in apartament sunt specii EPIFITE vom prezenta conditiile necesare pentru cresterea si dezvoltarea acestora:

Lumina la orhidee

Unul din factorii determinanti in inflorire alaturi de fertilizare este lumina. Orhideele ce nu beneficiaza de lumina suficienta – nu vor inflori, acestea cresc si par sanatoase dar in lipsa luminii nu vor inflorii.

Cel mai bun loc de crestere a orhideelor sunt pervazele. O fereastra cu expozitie sudica este locul ideal pentru rezultate optime, fereastra cu expozitie vestica poate fi urmatoarea, apoi estica si nordica. Daca pervazul geamului nu furnizeaza lumina suficienta pentru orhidee, se poate suplimenta cu lumina artificiala. Pentru o propagare optima a luminii, se recomanda stergerea regulata a geamurilor si de asemenea stergerea frunzelor orhideelor de praf.

Planta este cea care ne arata cel mai bine daca lumina este sau nu corespunzatoare, astfel daca orhideele nu infloresc (primavara odata cu marirea intensitatii luminii si a duratei acesteia „ziua mai lunga”), prima cauza la care trebuie sa te gandesti este lumina. La orhideele care nu au lumina suficienta, frunzele vor avea o culoare verde inchis, iar la orhideele care beneficiaza de lumina suficienta frunzele sunt de un verde deschis.

Atentie!!!  – nu scoateti orhideele direct la soare, au nevoie de multa lumina, dar nu de lumina directa”. Arsura luminii solare pe frunze se poate observa sub forma unor pete negre pe frunze sau frunze ingalbenite.

 

Temperatura pentru orhidee

Temperatura este un element de baza in inflorirea orhideelor.

Orhideele crescute in apartament, trebuiesc pozitionate pe un pervaz unde exista variatii de temperatura, aceste variatii vor induce inflorirea.

 

Apa si Udatul orhideelor

Apa excesiva „udatul excesiv” este principalul factor care conduce la moartea orhideelor. Cele mai multe varietati de orhidee prefera o perioada de uscaciune intre doua perioade de umiditate.

In cazul orhideelor se ia ghiveciul si se uda cu apa la temperatura camerei „apa de chiuveta statuta 24 ore”-sau cea mai buna este apa de ploaie.

I. Exista mai multe metode de a determina cand o planta are nevoie de  apa:

1. Se introduce un deget in interiorul ghiveciului 2-3 cm, daca solul este uscat, planta are nevoie de apa, daca solul este umed  mai asteptam cateva zile inainte de urmatoarea udare;

2. Se observa pe vasul transparent  (un vas transparent-pe care se vede umiditatea-condens pe pereti) dupa ce udam avem condens pana in partea de sus, dupa o saptamana acesta scade spre fundul ghiveciului (un moment bun de udat orhideea).

Atentie!!! Orhideele se uda obligatoriu, la un interval de 7-9 zile (in functie de temperatura si umiditatea ambientala). Daca acest interval este neglijat, exista riscul ca radacinile sa isi piarda turgescenta (se  zbarcesc si se inmoaie-devin sensibile la putregaiuri), acest proces din pacate este ireversibil (chiar daca udam radacinile afectate nu isi mai revin in totalitate).

 

II. Metode de udat la orhidee:

1. Apa de udat se toarna pana cand aceasta curge pe partea cealalta a vasului (apa ce s-a  adunat in farfurioara se arunca, nu lasam orhideea cu apa in farfurioara);

2. O alta metoda presupune imersia „udarea prin imersie a orhideelor” (scufundarea intr-un vas cu apa, apa patrunde prin gaurile din fundul ghiveciului si va umecta tot substratul, se lasa ghiveciul in imersie in apa 10-15  minute (Vezi fig.).  Atentie  !!! imersia se face astfel incat apa sa ramana strict in zona radacinilor, astfel incat sa nu patrunda la subsuara frunzelor.  Dupa imersie se lasa ghiveciul pana ce se scurge toata apa in exces.

Atentie !!! Daca planta este udata cu apa mai rece de 10°C, radacinile vor muri, udati numai cu apa la temperatura camerei;

Atentie !!! Ghiveciul trebuie sa aiba gauri mari si numeroase in zona de fund, altfel riscam ca apa sa nu se scurga bine dupa udat si radacinile sa putrezeasca;

Atentie !!! Udarea plantei se face astfel incat sa nu patrunda apa intre frunze – la baza plantei – intrucat exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.

 

Umiditatea atmosferica relativa pentru orhidee

Orhideele iubesc umiditatea atmosfertica relativa la valori crescute. Exista cateva moduri de a creste umiditatea atmosferica relativa. Cea mai simpla  metoda este sa asezam cateva plante apropiate una de cealalta, astfel umiditatea aerului (umiditatea atmosferica relativa) din jurul plantelor va mai creste. Datorita faptului ca in apartamente, in special iarna aerul este uscat, recomandam ca orhideele sa fie asezate in tavite cu pietricele ceramice de 1,5-2 cm diametru sau pietris. Se toarna apa peste pietricele ceramice din tavita pana se umplu cu apa spatiile dintre pietricele – Atentie ghiveciul orhideelor nu va sta in apa el va fi inaltat pe un capacel astfel incat fundul acestuia sa fie la nivelul superior al pietricelelor, deci sa nu aiba contact cu apa care umezeste pietricelele ceramice. Tavita in care se pun pietricelele trebuie sa fie un pic mai mare sau egala cu suprafata acoperita de frunze.

Atentie !!! Pulverizarea plantei se face fin si fara apa in exces astfel incat apa sa nu se acumuleze intre frunze – la baza plantei intrucat exista riscul ca aceasta sa putrezeasca.

 

Fertilizarea orhideelor

Cel mai bine este sa aplicam fertilizanti odata pe saptamana cand plantele sunt in crestere. Cand planta incepe sa se maturizeze, se reduce fertilizarea. Se renunta la fertilizare cand planta intra in perioada de repaus „iarna”. Dupa o perioada in care orhideea a fost fertilizata saptamanal sau la doua saptamani (lunile martie-octombrie) se recomanda ca udarea sa se faca timp de o luna doar cu apa „fara fertilizanti” pentru a preintampina o eventuala fertilizare in exces – ce poate dauna plantei.

Pentru fertilizare se pot folosi ingrasaminte concepute special pentru orhidee de la diversi producatori:  Substral, COMPO,  Agro CS, etc., acestea se gasesc ca:  lichid ce se adauga in apa de udare. Se pot folosii  si  batoane fertilizante cu eliberare lenta (acestea se introduc direct in substrat si sunt active mai multe luni).

Atentie !!! Nu fertilizati orhideele  imediat dupa ce ati schimbat pamantul (substratul), intrucat substratul din comert de obicei contine si adaos de  ingrasaminte.

 

Pamantul / Substratul si vasul de cultura la orhidee

Multe orhidee prefera ca substrat un amestec de scoarta de copac, lemn de feriga, pluta, turba, carbune si nisip. Puteti folosi amestecuri gata preparate pentru orhidee din comert (ex. de la Compo), sau folositi numai scoarta de copac simpla pentru orhidee (din Supermarket).

Vasele „ghivecele” in care cultivam orhidee trebuie sa fie transparente – putem folosi orice vas de plastic transparent,  intrucat radacinile acestora au nevoie de lumina, (Vezi fig. 3).  Se pot folosi cu succes vase alimentare cilindrice de 1.900 ml (Vezi fig. 3).

 

Transplantarea orhideelor (schimbarea vasului si pamantului) ar trebui facuta la 1-2 ani (preferabil intr-un ghiveci mai mare de 1.900-2.000 ml), dar unele varietati nu necesita transplantarea. Momentul transplantarii este foarte important, deoarece daca nu se face la momentul potrivit plantele nu vor inflori anul viitor. Toate transplantarile trebuie facute preferabil  intre lunile februarie si august. In aceasta perioada orhideea are cresteri noi si produce noi radacini, preferabil sa nu aiba flori.

Cand se face transplantarea, se va curata ghiveciul si radacinile se vor clati cu apa calduta. Inainte de asezarea in ghiveci se vor taia toate radacinile moarte, frunzele ingalbenite, tulpinile fara flori si bulbii putreziti.

Orhideea se va replanta in ghiveci la aceeasi inaltime la care a fost plantata anterior. Pentru evitarea raspandirii bolilor si daunatorilor, se recomanda a nu se folosi pamantul de la o planta la alta.

Daca orhideea a avut multe radacini putrezite (moi, macerate) este bine ca acestea sa fie indepartate in totalitate.

 

Inflorirea la orhidee

Orhideele infloresc de mai multe ori intr-un an.  Inflorirea se realizeaza prin emiterea de  tije florale (Vezi fig. 4), care in varf formeaza o multime de flori (Vezi fig. 6).  Floarea de orhidee dureaza cateva luni (5-6 luni), dupa care florile se trec. Odata ce inflorirea s-a terminat sau este la final, tija florala se taie de la subsuara unei frunze (Vezi fig.  3), (Atentie – putem pastra tija florala mai mult timp  daca dorim inmultirea orhideelor – este posibil sa apara noi pui pe ea. Este recomandat ca tija sa se taie deasupra la 1-2 ochi (Vezi fig.), aici in scurt timp va aparea un pui de orhidee).

La scurt timp dupa ce taiem tija florala, orhideea incepe sa creasca si sa emita noi tije florale (un nou val de flori), astfel ciclul se reia in permanenta (Vezi fig. 4).

 

Orhideele albastre sunt de fapt orhidee albe colorate artificial, utilizand un colorant special. O orhide albastra va avea urmatorul val de flori de culoare alba. Puteti colora orhideele albe utilizand (coloranti alimentari, ex.  „Wilton” in cantitati foarte mici, cu care se va colora in prealabil – apa de udare).

 Atentie !!! – intrucat nu utilizam un colorant omologat pentru orhidee, exista riscul sa afectam planta.

Orhidea Naturala Albastra este Orhideea Vanda – Orhidee albastra (Vanda coerulea).

 

Inmultirea orhideelor

La speciile care „fac pui”, inmultirea se face prin separarea puilor.  Speciile de Phalaenopsis spp. dupa caderea florilor pot forma pui pe tija florala (pentru a grabi aparitia puilor de orhidee, taiem tija florala preferabil deasupra la primul sau al doilea ochi – Vezi fig.).  Puii formati pe tija florala se pot separa in momentul cand sunt bine dezvoltati si au radacini de peste 8-10 cm (Vezi fig. 2).  Noile orhidee formte se planteaza in substrat  de orhidee.

Metoda de inmultire industriala,  cel mai des utilizata, este metoda  inmultiri  „In Vitro” care se face numai in conditiile unor laboratoare  performante.

 

Bolile orhideelor

Din cauza mediului umed acestea pot face usor putregaiuri ca:

  • Putregaiurile  de origine micotica,  din cauza ciupercilor – „fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp. si Phytophtora spp.). Se manifesta prin putrezirea radacinilor si pete negre pe spatele frunzelor.
  • Putregaiuri cauzate de bacterii (Erwinia spp. si Pseudomonas spp.).   Preventia – pentru putregaiurile cauzate de bacterii (preventie inseamna o udare corespunzatoare – nu excesiva), un mediu in care aerul sa circule si un substrat bine aerisit si drenat.

 

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanos; Afidele  (paduchi de frunze); Acarienii, in special paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

Specii si varietati de orhidee

Cele mai populare genuri prezente ca plante de apartament sunt:  Dendrobium ‘Berry oda’,  Dendrobium victoriae-reginae, Dendrobium nobile, Dendrobium nobile Comet King ‘Akatsuki’,  Dendrobium nobile ‚Spring Dream Apollon’,  Dendrobium ‚Kingianum’,  Dendrobium nobile ‚Apollon’,  Dendrobium appleblossom,  Vanda coerulea,  Vanilla planifolia,  Ludisia discolor,  Lycaste spp.,  Cattleya spp.,  Cymbidium spp.,   Cambria spp.,   Phalaenopsis amabilis,  Paphiopedilum spp.,  Paphiopedilum insigne,  Oncidium spp.,  Miltonia spp., etc.

Fig. 1  Orhidee (Phalaenopsis spp.)

5

Fig. 2  Inmultire orhidee (Phalaenopsis spp.), separarea puilor

2

Fig. 3  Orhidee  (zona unde se taie tija florala – dupa trecerea florilor)

6

Fig. 4 Orhidee Phalaenopsis (radacina-floare veche-floare noua)

Fig. 5A Udarea orhideelor "Phalaenopsis" prin imersie

Fig. 5A Udarea orhideelorPhalaenopsis” prin imersie

Fig. 5B Udarea orhideelor "Phalaenopsis" prin imersie

Fig. 5B Udarea orhideelorPhalaenopsis” prin imersie

4

Fig. 6  OrhideePhalaenopsis

3

Fig. 7 Orhidee alba „Phalaenopsis”

1

Fig. 8   Orhidee pitica (Phalaenopsis calimero)

Fig. 9  Orhidee alba „Phalaenopsis”

Fig. 10  Orhidee  „Phalaenopsis”

Fig. 11  Orhidee  „Phalaenopsis”

orhidee_inmultire

Fig. 12 Inmultirea orhideelor „Phalaenopsis”, taierea tijei florale – deasupra unui nod convenabil

o

Fig. 13 Orhidee „Phalaenopsis”, in vas decorativ mascat cu lemn de mesteacan

o

Fig. 14 Orhidee „Phalaenopsis”, in vas transparent alimentar

7

Fig. 15 Orhidee „Phalaenopsis”, de culoare alba

o

Fig. 16 Orhidee „Phalaenopsis”, de culoare albastra (colorata artificial)

o

Fig. 17 Orhidee „Phalaenopsis”

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhidee – ingrijire, inmultire, udare, fertilizare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii