iun. 02 2015

Orhidee Vanda: ghid de ingrijire, inmultire, boli

Familia: ORCHIDACEAE

Demumire populara: Orhideea Vanda, Orhidee albastra

Demumire stiintifica: Vanda coerulea

Origine: Orhideea Albastra  nativa (Vanda coerulea) este o planta originara din India si Tailanda.

Vanda coerulea  este o specie de orhidee epifita, naturala, rara, ce se cultiva mult mai dificil in comparatie cu celelate specii de orhidee.  Orhideele albastre, de regula, cresc pe crengile copacilor, radacinile lor atarna, ele fiind cele care absorb umezeala din aer.

La noi, Orhideea albastra este cultivata in apartamente  in ghivece cu substrat specific sau in cosuri, pentru a nu afecta deloc radacinile.

Proprietati ornamentale: Orhideea albastra poate ajunge la inaltimi de 30 cm, cu frunzele de culoare verde, dispuse in doua randuri de-a lungul tulpinii principale.

Florile sunt mari, de culoare albastra ce apar in partea superioara a tijei florale.

Inflorirea poate sa aiba loc de 2-3 ori pe an, daca se asigura o variatie a temperaturii de la zi la noapte de 8°C sau in perioada de repaus (timp de 2 luni)  pozitionam orhideea in conditii de lumina la temperaturi de 15-17°C. Cand tija florala apare intensificam udatul si reluam treptat fertilizarea.   Florile rezista  pe planta chiar si 3 luni.

Substratul (pamantul)   cel mai potrivit pentru Orhideea albastra trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de scoarta  de pin si coaja de brad.

Transplantarea  se poate efectua doar cand orhideea a crescut mult si vasul a devenit prea mic. Aceasta actiune trebuie realizata la sfarsitul primaverii cu maxima atentie, pentru a nu afecta rădăcinile plantei.

Udarea  la Vanda coerulea  in perioada iunie-spetembrie trebuie sa se realizeze cu o cantitate insemnata de apa, restul perioadei din an, substratul trebuie sa se mentina reavan.

Temperatura optima pentru Orhideea albastra pe timpul zilei trebuie sa varieze intre 18-20°C, iar pe timpul noptii se recomanda ca temperatura sa nu scada sub 12°C .

Lumina este importanta pentru Vanda coerulea (Orhideea albastra), aceasta necesita lumina din abundenta. Aceasta planta prezinta cresteri buna daca este pozitionata in spatii foarte luminoase, si unde razele de soare pot ajunge la planta  dimimneata si dupa-masa. La orele pranzului este bine ca planta sa fie ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea  se face in vitro.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze de  2 ori pe luna in perioada de crestere si inflorire. Fertlizarea in intervalul noiembrie-iunie trebuie realizat o data pe luna.

Ingrasamintele pot fi: lichidebatoane fertilizante cu eliberare prelungita pentru orhidee; sau Osmocote® 9/15/12 + micro.

Boli la orhidee:

Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

Daunatorii la orhidee:

Paduchele lanosAfidele “Paduchi de plante” (paduchi de frunze);

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae); etc.

Interesant !!!

Orhideele albastre cele mai intalnite sunt de fapt orhidee albe (Phalaenopsis spp.) colorate, utilizand un colorant special.  O orhidee albastra va avea urmatorul val de flori de culoare alba. Puteti colora orhideele albe utilizand (coloranti alimentari, ex.  „Wilton” in cantitati foarte mici, cu care se va colora in prealabil – apa de udare).

Atentie !!! –  intrucat nu utilizam un colorant omologat pentru orhidee, exista riscul sa afectam planta.

Fig. 1 Orhidee albastra  (Vanda coerulea)

Orhidee albastra (Vanda coerulea)

Fig. 2 Orhidee albastra  (Vanda coerulea)

Vanda spp

Fig. 3 Orhidee Vanda in sera

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Orhidee Vanda: ghid de ingrijire, inmultire, boli

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii