Horticultorul.ro

nov. 28 2021

Verbena rigida: ingrijire

Familia: VERBENACEAE

Demumire populara:  Verbena mov, Verbena tuberoasa, Verbena rigida

Denumire stiintifica: Verbena rigida

Origine: Verbena rigida este o planta originara din Brazilia si Argentina.

Proprietati ornamentale –  Verbena rigida  este o planta erbacee perena sau anuala, cu crestere lenta, cu aspect de tufa  bine ramificata, cu inaltimi pana la 40-60 cm si intinderi pana la  40 cm.

Verbena rigida este cultivata ca floare de gradina decorativa prin flori. Este intalnita adesea in parcuri, gradini, ghivece sau cosuri suspendate.

Tulpinile sunt puternic ramificate, erecte cu inaltimi de 40-50 cm.

Frunzele sunt opuse, oblonge, pubescente dintate pe margine, de culoare verde inchis-gri.

Inflorirea la Verbena rigida  are loc de vara pana toamna (iunie-octombrie).

Florile sunt mici, grupate in inflorescente de tip panicul, formate din 5 petale de culoare albastru-violet, placut mirositoare.

Se recomanda inlaturarea florilor ofilite si uscate, pentru a stimula aparitia de noi flori.

Substratul (pamantul) pentru Verbena rigida  trebuie sa fie bine drenat, afanat, usor (nisipos), cu fertilitate moderata.

Substratul cu o fertilitate scazuta poate fi tolerat de catre Verbena rigida, dar intr-un substrat bogat in materie organica, aceasta va avea o inflorire bogata.

Udarea se realizeaza constant, cu cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan, fara a exista exces de umiditate la nivelul radacinilor. Plantele de Verbena rigida  pot tolera seceta pentru perioade scurte de timp.

Lumina este importanta pentru cresterea si inflorirea plantelor de Verbena rigida. Aceasta prefera spatiile insorite (luminoase), unde razele soarelui ajung cu usurinta la plante (cel putin 8-9 ore pe zi).

Temperatura la pragul de bruma si inghet afecteaza aceasta floare, iar daca temperaturile scad  sub -10 ºC,  planta va muri.

Inmultirea  se face prin seminte sau butasi.

Semintele se seamănă la sfarsitui iernii (februarie) in spatii protejate, ele germinand in cca. 15-25 zile la o temperatura de 15-18 ºC. Plantutele rezultate se repica individual in ghivece (dupa 3 saptamani de la rasarire), iar in luna mai se planteaza  afara, in spatiile unde se doreste cultivarea acestora.Florile apar la aproximativ 25-30 zile de la repicare (luna iunie).

Butasii se recolteaza la finele verii sau toamna (august-septembrie), se  planteaza pentru inradacinare in ghivece tinute in sere luminoase pana primavara urmatoare (luna mai).

Se recomanda ciupirea plantelor noi cand acestea au 5-6 frunze adevarate, pentru a determina ramificarea.

Fertilizarea se recomanda primavara cand planta are cca. 10 cm inaltime, folosind ingrasaminte lichide, hidrosolubile pentru plante cu flori, sau ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli: Putregaiuri, Bacterioze (Pseudomonas spp.), Manari, etc.

Daunatori: Afide, Acarieni, etc.

Fig. 1 Verbena rigida

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Verbena rigida: ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii