iul. 06 2019

Vriesea carinata: ingrijire, inmultire, intretinere

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Vriesea carinata

Denumire populara: Gheare de homar

Origine: Vriesea carinata este o planta originara din America Centrala si de Sud.

Proprietati ornamentale: Vriesea carinata este o planta epifita, cu crestere lenta, cu aspect de rozeta, ce prezinta un sistem radicular slab dezvoltat, si poate ajunge la o inaltime de 30-45 cm.

Vriesea carinata este o bromelie decorativa prin flori, acesata fiind adesea cultivate ca planta de apartament.

Frunzele la Vriesea carinata sunt late, arcuite, de 40-45 cm lungime, lucioase, de culoare verde. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, pe acolo apa este canalizata spre intreaga planta.

Inflorirea plantelor de Vriesea carinata are loc de primavara pana la sfarsitul toamnei.

Florile sunt greu de remarcat, frumusetea plantelor de Vriesea carinata este data de forma si culorile bracteelor (15-20 cm inaltime). Acestea sunt colorante in roz, rosu sau galben.

Fiecare planta de Vriesea carinata produce o singura inflorescenta, urmand ca la baza plantei sa se formeze lastari, care se vor dezvolta, urmand ca in anii urmatori sa devina plante adulte si sa infloreasca.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor sunt de dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie golita.

Temperatura  pentru Vriesea carinata poate varia intre 20-28°C, dar nu trebuie sa scada sub 13°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru plantele de Vriesea carinata este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda ca razele de soare sa ajung ala planta doar la orele diminetii sau seara, pentrua evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena).

Inmultirea la Vriesea carinata se realizeaza prin lastarii bazali ce rezulta dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori in anii urmatori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori.

Atentie!!!

–        Decolorarea frunzelor poate indica o uscaciune la nivelul substratului, sau amplasarea plantelor in spatii cu temperature prea scazute (sub 13°C)

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli si daunatori:

  1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
  2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
  1. Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Vriesea carinata

Fig. 2 Vriesea carinata

Fig. 3 Vriesea carinata

Fig. 4 Vriesea carinata

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Vriesea carinata: ingrijire, inmultire, intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii