Horticultorul.ro

ian. 22 2024

Vriesea multiflower: ingrijire, inmultire

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Vriesea multiflower

Proprietati ornamentale: Vriesea multiflower este o planta epifita, cu crestere lenta, cu aspect de rozeta, ce prezinta un sistem radicular slab dezvoltat, si poate ajunge la o inaltime de 40-45 cm.

Vriesea multiflower este o bromelie decorativa prin flori, acesata fiind adesea cultivate ca planta de apartament.

Frunzele la Vriesea multiflower sunt inguste, arcuate la varf, de 40-45 cm lungime, lucioase, de culoare verde. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, pe acolo apa este canalizata spre intreaga planta.

Inflorirea plantelor de Vriesea multiflower poate avea loc de-a lungul anului, florile rezistand cateva saptamani.

Florile sunt greu de remarcat, frumusetea plantelor de Vriesea multiflower este data de forma si culorile bracteelor (15-20 cm inaltime). Acestea sunt colorante in roz, rosu sau galben.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor sunt de dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza folosind cantitati moderate de apa in substrat (astfel incat acesta sa fie mentinut reavan) si in rozeta formata de catre frunze. Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie golita.

Lumina optima pentru plantele de Vriesea multiflower este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda ca razele de soare sa ajung ala planta doar la orele diminetii sau seara, pentrua evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena).

Inmultirea la Vriesea multiflower se realizeaza prin lastarii bazali ce rezulta dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori in anii urmatori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori.

Atentie!!!

–        Decolorarea frunzelor poate indica o uscaciune la nivelul substratului, sau amplasarea plantelor in spatii cu temperature prea scazute (sub 13°C)

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli si daunatori:

♦  Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);

♦  Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;

♦  Paduchele lanos su Cosenile fainoase;

♦  Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), etc.

Fig. 1 Vriesea multiflower

Fig. 2 Vriesea multiflower

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Vriesea multiflower: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii