Horticultorul.ro

iul. 06 2019

Vriesea splendens: ingrijire, inmultire, intretinere

Familia: BROMELIACEAE

Denumire stiintifica: Vriesea splendens

Denumire populara: Spada de foc, Sabia de foc, Sabia inflacarata

Origine: Vriesea splendens este o planta originara din America de Sud (Venezuela si Guiana Franceza).

Proprietati ornamentale: Vriesea splendens este o planta epifita, cu crestere lenta, cu aspect de rozeta, ce prezinta un sistem radicular slab dezvoltat, si poate ajunge la o inaltime de 50-65 cm si o latime de 45-50 cm.

Vriesea splendens este o bromelie decorativa prin frunze si flori, aceasta fiind adesea cultivata ca planta de apartament.

Frunzele la Vriesea splendens sunt rigide, late (4-5 cm), arcuite, de circa 40-50 cm lungime, lucioase, de culoare verde, cu benzi transversale late, de culoare verde inchis. Dispunerea frunzelor sub forma de rozeta are rolul de a retine apa, pe acolo apa este canalizata spre intreaga planta.

Inflorirea plantelor de Vriesea splendens are loc primavara sau vara.

Tija florala apare din partea central a rozetei, ea poate ajunge la inaltimi de 50-55 cm, in partea ei superioara dezvoltandu-se inflorescenta (25-30 cm) formata din bractee asemanatoare unei sabii, colorate in rosu aprins, care poate dura cateva luni.

Florile la Vriesea splendens sunt mai putin impresionante, acestea apar printre bractee, au forma tubulara, culoare galbena si traiesc foarte putin.

Fiecare planta de Vriesea splendens produce o singura inflorescenta, urmand ca la baza plantei sa se formeze lastari, care se vor dezvolta si vor inflorii in anii urmatori.

Substratul (pamantul)  se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Intrucat radacinile bromeliilor sunt de dimensiuni reduse, se recomanda ca vasul de cultura sa fie mai lat decat inalt.

Udarea se realizeaza in substrat, folosind apa in cantitati moderate, astfel incat acesta sa fie mentinut reavan, si in rozeta formata de catre frunze. Pentru a evita execul de umiditate din substrat, se recomanda ca udarile sa se efectueze cand substratul este uscat la suprafata. Periodic, in sezonul de crestere si inflorire, apa din rozeta trebuie golita si reumpluta rozeta, urmand ca iarna, aceasta sa fie mentinuta fara apa  pana in primavara.

Temperatura  pentru Vriesea splendens poate varia intre 20-28°C, dar nu trebuie sa scada sub 10-11°C. Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ mare (70-80%), in cazul in care aceasta nu atinge valori ridicare, se recomanda pulverizarea plantei cu apa.

Lumina optima pentru plantele de Vriesea splendens este cea directa, ele prefera spatiile luminoase sau semiumbrite, dar se recomanda ca razele de soare sa ajung ala planta doar la orele diminetii sau seara, pentru a evita arsurile pe frunze (pete de culoare galbena).

Inmultirea la Vriesea splendens se realizeaza prin lastarii bazali ce rezulta dupa trecerea florilor. Dupa ce vechea rozeta a murit, se recomanda taierea ei, fara a afecta noii lastari. Acestia vor forma viitoarea planta ce va inflori in anii urmatori.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, in perioada de crestere si inflorire,  folosind ingrasaminte specific plantelor cu flori. Utilizarea fertilizantilor foliari cu un continut mai mare de potasiu, va mari dimensiunea florilor.

Atentie!!!

–        Decolorarea frunzelor poate indica o uscaciune la nivelul substratului, sau amplasarea plantelor in spatii cu temperature prea scazute (sub 10°C)

–        Excesul de apa in substrat conduce la moartea plantei prin putrezire;

Boli si daunatori:

  1. Putrezirea coletului cauzata de  (Pythium spp.)boala  apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
  2. Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
  1. Paduchele lanos su Cosenile fainoase.
  2. Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta” 

Fig. 1 Vriesea splendens

Fig. 2 Vriesea splendens

Fig. 3 Vriesea splendens

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Vriesea splendens: ingrijire, inmultire, intretinere

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii