apr. 19 2010
Yucca de apartament-Yucca elephantipes: ingrijire, inmultire
Familia: Liliaceae
Denumire stiintifica: Yucca elephantipes
Denumirea populara: Yucca de apartament, sub aceasta denumire regasesc cateva specii de plante de apartament (Yucca elephantipes; Yucca guatemalensis; Yucca aloifolia – singura specie de apartament care infloreste vara). Exista si o specie de Yucca de gradina cultivata in parcuri si gradini (Yucca filamentosa).
Yucca de apartament este planta originara din Mexic.
Yucca are o tulpina dreapta, lemnoasa si groasa, in varful ei dezvoltandu-se manunchiuri de frunze ascutite, sub forma de sabie. Dupa cativa ani poate lua forma de plamier, de aceea multa lume o confunda cu palmierii.
Substratul „pamantul” –Yucca prefera un substrat cu pH neutru, format din turba, pamant de frunze si nisip in parti egale sau 2/3 pamant de flori din comert pe baza de turba si 1/3 nisip.
Lumina – Yucca prefera locurile luminoase ale incaperilor, ea fiind o planta iubitoare de lumina.
Temperatura necesara pentru ca Yucca sa aiba o crestere optima variaza intre 10°C in timpul iernii si 30°C vara. Originea ei din zonele tropicale o ajuta sa se adapteze foarte repede la schimbarile de temperatura. Pe timpul verii Yucca poate fi pozitionata chiar si in aer liber in gradini, terase.
Apa: Yucca are nevoie de o udare mai rara pe timpul iernii (in perioada de repaus), iar de primavara pana toamna necesita o udare moderata. Se recomanda udarea numai in momentul cand sustratul este uscat.
Fertilizarea: se face cu ajutorul ingrasamintelor pentru plantele decorative prin frunze. Aceste ingrasaminte au in raportul macroelementelor NPK mai mult N (azot), azotul determina cresterea foliara (cresterea frunzelor). Se pot folosi batoanele fertilizante de la Substral (batoane pentru plante decorative prin frunze). Acestea se administreaza odata la doua luni in perioada februarie-octombrie (cate un baton intreg in functie de marime ghiveciului). In perioada octombrie-februarie (sezonul rece), nu se vor administra ingrasaminte. Pentru fertilizarea plantei se pot folosi orice ingrasaminte cu eliberare lenta “batoane” pentru plante decorative prin frunze.
Inmultirea se poate realiza prin seminte sau prin butasi (portiuni de tulpina de 10-20 cm). Butasii inradacineaza si in vase cu apa.
Insectele daunatoare pentru dracena sunt reprezentate de specii de afide (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori).
Alti daunatori sunt reprezentati de acarieni (paianjeni minusculi) care se pot observa cu ajutorul unei lupe (acarienii tes o plasa fina de paianjen).
Boli: putregaiurile de origine micotica (datorate ciupercilor) – “fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp. si Phytophtora spp.).
Taierea plantelor de Yucca de apartament (Yucca elephantipes) : taierea plantelor de yucca se face in general atunci cand au ajuns prea mari sau pentru modelarea formei. Taierea se realizeaza primavara, iar pe rana rezultata in urma taierii este bine sa aplicam mastic cicatrizant de altoit si taiat (Arborrin sau Potaben) sau carbune vegetal pisat (carbune de gratar pisat – praf). In urma taierii, imediat de sub zona taiata, vor aparea noi cresteri.
Atentie:
- udarea excesiva duce la vestejirea frunzelor si a plantei;
- caderea frunzelor bazale poate fi cauza imbatranirii plantei;
- decolorarea frunzelor este cauzata de lumina insuficienta;
- se recomanda inlocuirea unei parti din substratul plantei in fiecare primavara, si schimbarea ghiveciului odata la 3 ani;
- pe perioada verii trebuie pulverizata periodic cu apa pe frunze.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”

Fig. 1 Yucca de apartament (Yucca elephantipes)
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Yucca de apartament-Yucca elephantipes: ingrijire, inmultire