iun. 19 2022

Acarienii vitei de vie – identificare si combatere

Acarienii vitei de vie sunt paianjeni foarte mici (sub 1 mm, acestia se pot vedea doar la microscop sau binocular de  unde si denumirea de „păianjen microscopic”).

In lipsa tratamentelor atacul de acarienii la vitei de vie provoacă pagube însemnate.

Întrucât in momentul cand semnele atacului „simptomele” sunt vizibile pe organele plantei este adesea deja prea târziu, este nevoie sa cunoaștem istoricul atacurilor de acarieni la vie si sa depistam din timp atacul acarienilor la vita de vie.

I. Acarienii Eriofizi ai vitei de vie

Acarienii eriofizi ai vitei de vie sunt se regasesc in Familia: Eriophyidae si sunt cunoscuti intrucat  provoaca gale, rugini pe organele atacate.

1. Acarianul galicol al vitei de vie (Eriophyes vitis sin. Colomerus vitis, Phytoptus vitis) este printre cei mai  intalniti si periculosi acarieni la vita de vie. Atacul acarianului galicol pe frunzele vitei de vie provoaca basicarea „Erinoza vitei de vie”. Acarianul galicol al vitei de vie (Eriophyes vitis) este un paianjen (arahnida) microscopic cu dimensiuni intre 0,16-0,18 mm. Semnele prezentei acarianului galicol al vitei de vie (Eriophyes vitis) apar primavara in luna aprilie, dupa dezmugurit cand paianjenul colonizeaza partea inferioara a frunzei, acesta inteapa  frunzele si se hraneste cu sucul celular al acestora inmultindu-se rapid.

Acarianul galicol al vitei de vie (Eriophyes vitis), semnele atacului „simptome”

 

2. Acarianul ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis sin. Epitrimerus vitis, Phyllocoptes vitis) ataca si produce pagube inseminate la plantele de vita de vie din Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania.  Acarianul ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis) provoaca scurt-nodarea parazitara a vitei de vie (lastarii tineri nu se mai dezvolta, raman in stadiu de 6-12 frunze si exista riscul sa nu mai apara inflorescente). Acarianul ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis) este un paianjen microscopic: 0.15-0.16 mm, vermiform, acesta prezinta un aparat bucal adaptat pentru intepat si supt (se hranesc cu seva vitei de vie). Combaterea se poate face cu – produse cu actiune secundar acaricida: Thiovit Jet (sulf 80%).

Acarianul ruginii vitei de vie (Calepitrimerus vitis), , semnele atacului „simptome”

 

II. Acarienii Tetranichizi ai vitei de vie

Acarienii tetranichizi ai vitei de vie sunt se regasesc in Familia: Tetranychidae.

1. Acarianul rosu comun al vitei de vie (Tetranychus urticae sin. Tetranychus althaeae, Tetranychus bimaculatus, Tetranychus telarius) produce pagube însemnate vitei de vie. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) este un acarian (arahnida-paianjen)  cu dimensiuni intre 0,3-0,6 mm. Acarianul rosu comun (Tetranychus urticae) poate avea intre 6-10 generatii pe an iar o femela de paianjen rosu comun poate depune in cursul vietii pana la 150 oua. Semnele prezentei paianjenului rosu se pot observa in perioada mai-octombrie dar agresivitatea atacului de paianjen rosu este in general inregistrata in verile calduroase (15 iunie-august) si secetoase.  Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae) inteapa organele plantelor (frunze, flori) si se hranesc cu sucul celular al acestora. La inceput paianjenul colonizeaza spatele frunzelor (partea inferioara), urmand ca odata cu cresterea numarului de indivizi sa se extinda pe ambele fete.

Acarianul rosu comun al vitei de vie (Tetranychus urticae)

 

2. Paianjenul rosu al vitei de vie (Panonychus ulmi sin. Tetranychus ulmi, Metatetranychus pilosus, Metatetranychus ulmi, Oligonychus ulmi, Paratetranychus pilosus, Tetranychus pilosus) produce pagube importante in situatia atacurilor puternice. Acarianul rosu al vitei de vie (Panonychus ulmi) este un acarian (arahnida-paianjen)  cu dimensiuni intre 0,3-0,7 mm. Acarianul rosu al vitei de vie (Panonychus ulmi) poate avea 4-8 generatii pe an. Paianjenul rosu (Panonychus ulmi) inteapa frunzele tinere, lastarii tineri si se hraneste cu sucul celular al acestora.

Paianjenul rosu al vitei de vie (Panonychus ulmi)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Acarienii vitei de vie – identificare si combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii