iul. 18 2016

Albina croitoare a trandafirului: identificare, combatere

Albina croitoare a trandafirului_150Ordinul: Hymenoptera

Familia: Megachilidae

Denumire populara: Albina croitoare a trandafirului, Viespea croitor la trandafir, Albina croitor

Denumire stiintifica: Megachile centuncularis

Plante atacate: Specii si Soiuri de Trandafiri, Maces. Albinele croitoare mai pot ataca si alte plante cum ar fi: Azalee, Bougainvillea, Frasin, Camelia, etc.

Albina croitoate este o insecta solitara, care produce decupaje semicirculare pe marginea frunzelor de trandafiri, maces dimensiunile decupajelor au intre 6-10 mm, Vezi fig., lasand in urma frunzele cu un aspect inestetic.

 

Semnele atacului – Simptome:

Prezenta albinei croitoare in gradinile noastre este observata prin aparitia unor gauri de forma semicirculara (de 6-10 mm), in frunzele tinere de trandafir inca de la sfarsitul primaverii.

Bucata de frunza taiata de albina croitoare este trasportata de catre albina croitoare in locurile unde traiesc larvele lor (cuiburile lor). Cu ajutorul bucatilor de frunze, noroi si saliva, albina construieste spatiile necesare (coconii) pentru „hibernarea” de peste iarna. Ele construiesc mai multe camere in interiorul coconilor, in fiecare dintre ele depune cate un ou, polen, nectar si saliva, pentru a se putea dezvolta larvele in continuare.

Locurile unde Albinele croitoare isi construiesc cuiburile  pot fi: gauri in lemne, in beton, cochilii de melci morti, etc.

 

Ciclul biologic:

Albina croitoare poate fi intalnita de la mijlocul primaverii pana la sfarsitul verii (aprilie-august).

Albina croitoare (Megachile centuncularis) este asemanatoare cu abina comuna, de dimensiuni moderate (intre 5-24 mm), in partea inferioara a abdomenului este de culoare portocalie, Vezi fig. Femelele de Megachile centuncularis transporta polenul pe firele de par din partea inferioara a abdomenului.

Aceasta se hraneste cu polen si nectar, fiind un bun polenizator pentru plantele cultivate.

Albinele croitoare devin adulti la inceputul toamnei, ele ramanand in coconi pana in primavara anului urmator. Primavara urmatoare, albinele croitoare ies din coconi si ciclul se reia.

 

Daunele produse

Albina croitoare este considerata un daunator periculos la plantele de trandafir intrucat decupeaza portiuni importante din limbul frunzei (Vezi fig.). In general efectele produse de catre Albina croitoare (Megachile centuncularis) sunt mai mult de natura estetica, dar exista situatii in care afectarea puternica a frunzelor (in general a celor tinere dinspre varf pe care le prefera) conduce la ofilirea a cestora sau a lastarului tanar – erbaceu.

Atacul este cu atat mai pagubitor cu cat in zona se regasesc in numar mare de cuiburi si daca acestea nu sunt disruse, atacul apare in fiecare an.

 

Masuri de Prevenire si Combatere:

Combaterea Albinei croitoare se face in prima faza prin identificarea si eliminarea posibilelor cuiburi existente in gradina.

Combaterea Albinei croitoare se face folosind insecticide specifice (piretroizi de sinteza, organofosforice, etc.) inainte de inflorit. Tratamentele cu insecticide se repeta la acoperire (2-3 saptamani) sau la aparitia semnelor atacului. Piretroizii de sinteza au si o actiune repelenta pentru Albina croitoare (Megachile centuncularis).

Albina croitoare a trandafirului

Fig. 1 Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis)

Albina croitoare a trandafirului

Fig. 2 Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis)

Albina croitoare a trandafirului

Fig. 3 Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis)

Albina croitoare a trandafirului

Fig. 4 Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis)

Albina croitoare a trandafirului

Fig. 5 Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis)

Albina croitoare a trandafirului

Fig. 6 Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis)

Albina croitoare a trandafirului

Fig. 7 Albina croitoare a trandafirului (Megachile centuncularis)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Albina croitoare a trandafirului: identificare, combatere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii