ian. 28 2024

Amblyseius swirskii: acarian pradator-musculite albe, tripsi

Amblyseius swirskii  este un acarian pradator utilizat frecvent la combaterea biologica a musculitei albe si tripsului in horticultura.

Amblyseius swirskii isi are originea zona Mediteranei (Turcia, Egipt, Israel, Italia, Cipru, Grecia, etc). Acesta se găsește frecvent in culturile de citrice, caise, mere, legume, bumbac, etc.

Acesta face parte din:

Clasa: Arachnida

Ordinul: Acarida (paianjeni microscopici, acarieni)

Familia: Phytoseiidae

Denumire stiintifica: Amblyseius swirskii sin. Amblyseius capsicum, Amblyseius enab, Amblyseius rykei, Typhlodromips swirskii, Neoseiulus swirskii.

Denumire populara: Swirskii – acarianul pradator

Amblyseius swirskii   isi are originea in Estul Mediteranei (Turcia, Siria, Egipt, etc).

Amblyseius swirskii   este un acarian pradator ce consuma hrana variata cum ar fi musculita alba, trips, acarieni, polen, diverse secretii ale plantelor.

Este utilizat frecvent pentru combatere biologica in culturile din specii protejate (sera, solar), pepiniere, camp, gradina, etc.

 

Descriere, ciclu de viata

Adultul de Amblyseius swirskii   are 0,5 mm lungime, un corp nesegmentat, patru perechi de picioare, masculii sunt putin mai mici decat femelele, culoarea poate fi rosu-intens sau galben-pal in functie de hrana consumata. Femelele depun 2 oua pe zi, pe partea inferioara a fruzelor.

Ouale sunt de forma ovala, culoare alb-pal, 0,15 mm lungime. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzei, de obicei la intersectie nervurii principale cu cele secundare; femelele prefera sa isi depuna ouale pe firele de perisori prezente la unele frunze.

Larvele sunt de culoare alb-pal pana la translucide, au 3 perechi de picioare.

Nimfele au 4 perechi de picioare si sunt mai închise la culoare, comparativ cu larvele.

Ciclul total de viata pentru Amblyseius swirskii   este de 5-6 zile.

 

Daunatori consumati / pradati de Amblyseius swirskii  

Este bine cunoscut faptul ca tripsii, musculita alba sunt daunatori periculosi (provoaca numeroase pagube in culturile horticole) si greu de combatut doar cu insecticide, motiv pentru care este recomandata combaterea integrata (Managementul integrat al dăunătorilor, sau IPM) care include si pradatorii.

Toate stadiile mobile (larve, nimfe, adulti) ale Amblyseius swirskii   consuma prada / daunatori ai plantelor.

Amblyseius swirskii  se hraneste de preferinta cu: Tripsi (cu larve de trips in stadiul 1); Musculite Albe (oua, larve in stadiu 1; consuma 19 oua si 15 larve pe zi), Acarieni, Polen.

Eficacitatea maxima a Amblyseius swirskii   are loc la temperaturi optime  intre 20-32⁰C (suporta pana la 40⁰C) si umiditate relativa a aerului de 70%. Amblyseius swirskii   nu mai este eficient la temperaturi sub 18⁰C si umiditate relativa a aerului sub 60%.

 

Doza Recomandata

Se recomanda eliberarea a 25-100 acarieni pradatori/m2 (mp), in funcție de presiunea atacului. Eliberarea se poate face cu ajutorul pliculețelor cu eliberare controlata/lenta, presarati pe frunze sau substrat, cu ajutorul  suflantelor cu aer.

 

Culturi

Se utilizează la combaterea tripsului si musculitei albe pentru culturi din spatiile protejate (sera, solar) ca: ardei, vinete, castraveti, pepene galben, capsuni; plante ornamentale (Gerbera, Poinsettia, Trandafiri, etc.).

 

Depozitare si transport pt. recipientul cu pradatori

Recipientul cu daunatori se pastreaza la o temperatura de 14-17ºC, trebuie să existe o ventilație suficientă pentru a preveni acumularea de CO2.  Flacoanele nu se pun in frigider. Continutul flacoanelor (pradatorii) nu se vor expune la lumina (lumina directa a soarelui) sau pesticide. Se recomanda utilizarea in termen de 18 ore de la primire.

 

Utilizarea / Lansarea pradatorului

Acarienii pradatori se inmultesc in plic si se împrăștie in culturi timp de cateva saptamani.

Acarianul pradator perforeaza prada (oua, larve) cu ajutorul aparatului bucal si ii suge continutul.

Sunt preferate pliculetele cu eliberare controlata/lenta (CRS), deoarere acarienii pradatori continuă să iasă din plicuri pe parcursul mai multor săptămâni și în număr mult mai mare decât cu o singură difuzare. Pliculetele se repartizeaza la distante uniforme in cultura.

Se recomanda eliberari repetate (la fiecare 4-6 saptamani) de Amblyseius swirskii  pentru a controla cat mai bine daunatorii.

Se recomanda utilizarea preventiva, la inceputurile culturilor, intrucat Amblyseius swirskii  se hraneste doar cu oua si larve in stadiul 1.

Utilizarea combinata: Amblyseius swirskii poate fi combinat cu Orius spp. Eliberarea nu se combina cu alti acarieni pradatori (Neoseiulus cucumeris, Amblydromalus limonicus, Transeius montdorensis, Amblyseius andersoni).

Atentie !!! – Nu se utilizeaza acest pradator la cultura de Tomate.

 

Atentionari pentru Amblyseius swirskii  

Atentie !!! Amblyseius swirskii  este afectat de pesticide (acaricide, insecto-acaricide, insecticide, fungicide, uleiuri), motiv pentru care înainte de eliberarea / utilizarea pradatorului se recomanda  consultarea diverselor softuri/programe disponibile pe telefon in Android: Agrobio Effects – Side Effects Guide; Side Effects Guide, etc.

Fig. 1 Acarianul  pradator (Amblyseius swirskii)

Fig. 2 Acarianul  pradator (Amblyseius swirskii)

Fig. 3 Acarianul  pradator (Amblyseius swirskii)

Fig. 4 Acarianul  pradator (Amblyseius swirskii)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Amblyseius swirskii: acarian pradator-musculite albe, tripsi

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii