oct. 07 2015
Arsura bacteriana comuna a fasolei: identificare, combatere
Denumire populara: Arsura bacteriana a fasolei, Arsura comuna a fasolei
Denumire stiintifica: Xanthomonas campestris pv. phaseoli sin. Pseudomonas phaseoli, Pseudomonas phaseoli var. fuscans, Xanthomonas campestris pv. phaseoli, Xanthomonas fuscans, Xanthomonas fuscans, Xanthomonas phaseoli var. fuscans, etc.
Denumire populara in engleza: bacterial blight of bean, bacterial leaf pustule of bean, common blight of bean, fuscous blight of bean, etc.
Arsura bacteriana a fasolei este una dintre cele mai frecvente si grave boli la fasole. Aceasta poate afecta grav culturile de fasole.
Plante atacate/gazda: Specii de fasole (Phaseolus spp.), Fasolea cu ochi negrii (Vigna unguiculata), Fasole la metru chinezeasca (Vigna unguiculata ssp. Sesquipedalis), etc.
Cauza bolii:
Boala este provocata de bacteria Xanthomonas campestris pv. phaseoli. Aceasta este o bacterie gram-negativa, aeroba, in forma de bastonas.
Biologia & Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti):
Aparitia bolii este favorizata de: prezenta apei pe frunze (precipitatii, irigare prin aspersie), umiditate ridicata; temperaturi de peste 25-32°C.
Agentul patogen este raspandit cu ajutorul picaturilor de la apa de ploaie sau din irigarea prin aspersie.
Bacteria este transmisa de la un an la altul prin seminte infectate si resturi de plante infectate.
Semnele atacului (Identificare / Simptome) si afectarea plantelor de catre arsura bacteriana a fasolei:
Boala se manifesta pe: cotiledoane, frunze, pastai, tulpini, seminte, etc.
Boala afecteaza plantele inca din faza de cotiledoane.
Pe semintele infectate apar pete de culoare galbena, acestea vor transmite bacteria la plantutele abia rasarite.
Pe frunze apar la inceput pete mici cu aspect umed de forma poligonala-unghiulara, verzi-galbui, cu exsudat bacterian. Petele cresc, au forma neregulata, culoarea este cenusie-maro cu o bordura galben-lamaie pe margine. Semnele atacului se manifesta si pe marginea frunzelor sau pe zonele dintre nervuri.
Pe pastai apar la inceput pete cu aspect umed, de forma rotunda sau ovala, culoarea vireaza mai tarziu din maro la rosu-brun, cu exudat bacterian (Vezi fig.).
Masuri de Prevenire si Combatere:
- Rotatia culturilor la peste 2-3 ani;
- Infiintarea culturilor cu seminte certificate ca fiind libere de agenti patogeni;
- Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la bacterie;
- Adunarea si distrugerea resturilor de plante infectate;
- Irigarea prin picurare;
- Monitorizarea plantelor din cultura;
- Aplicarea preventiva de tratamente foliare cu fungicide cuprice.
Fungicide/substante active utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bacteriozelor:
“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Produse cuprice/substante active: cupru metalic din hidroxid de cupru, cupru din sulfat de cupru tribazic, etc.
„Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul – conform recomandarilor de pe eticheta”
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Arsura bacteriana comuna a fasolei: identificare, combatere