Horticultorul.ro

oct. 07 2015

Arsura bacteriana comuna a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Arsura bacteriana a fasolei-Xanthomonas campestris pvDenumire populara: Arsura bacteriana a fasolei, Arsura comuna a fasolei

Denumire stiintifica: Xanthomonas campestris pv. phaseoli  sin. Pseudomonas phaseoli, Pseudomonas phaseoli var. fuscans, Xanthomonas campestris pv. phaseoli, Xanthomonas fuscans, Xanthomonas fuscans, Xanthomonas phaseoli var. fuscans, etc.

Denumire populara in engleza: bacterial blight of bean, bacterial leaf pustule of bean, common blight of bean, fuscous blight of bean, etc.

Arsura bacteriana a fasolei este una dintre  cele mai frecvente si grave boli la fasole. Aceasta poate afecta grav culturile de fasole.

Plante gazda: Specii de fasole (Phaseolus spp.), Fasolea cu ochi negrii (Vigna unguiculata), etc.

Cauza bolii:

Boala este provocata de bacteria  Xanthomonas campestris pv. phaseoli. Aceasta este o bacterie gram-negativa, aeroba, in forma de bastonas.

Biologia & ecologia bolii:

Aparitia bolii este favorizata de:  prezenta apei pe frunze  (precipitatii, irigare prin aspersie), umiditate ridicata; temperaturi de peste  25-32°C.

Agentul patogen este raspandit cu ajutorul picaturilor de la apa de ploaie sau din irigarea prin aspersie.

Bacteria este transmisa de la un an la altul prin seminte infectate si resturi de plante infectate.

Semnele atacului si afectarea plantelor de catre arsura bacteriana a fasolei:

Boala se manifesta pe: cotiledoane, frunze, pastai, tulpini, seminte, etc.

Boala afecteaza plantele inca din faza de cotiledoane.

Pe semintele infectate apar  pete de culoare galbena, acestea vor transmite bacteria la plantutele abia rasarite.

Pe frunze apar la inceput pete mici cu aspect umed de forma poligonala-unghiulara, verzi-galbui, cu exsudat bacterian. Petele cresc, au forma neregulata, culoarea este cenusie-maro cu o bordura galben-lamaie pe margine. Semnele atacului se manifesta si pe marginea frunzelor sau pe zonele dintre nervuri.

Pe pastai apar la inceput pete cu aspect umed, de forma rotunda sau ovala, culoarea vireaza mai tarziu din maro la rosu-brun, cu exudat bacterian (Vezi fig.).

Prevenirea si combaterea bolii:

  • Rotatia culturilor la peste 2-3 ani;
  • Infiintarea culturilor cu seminte certificate ca fiind  libere de agenti patogeni;
  • Cultivarea de soiuri si hibrizi cu toleranta la bacterie;
  • Adunarea si distrugerea resturilor de plante infectate;
  • Irigarea prin picurare;
  • Monitorizarea plantelor din cultura;
  • Aplicarea preventiva  de tratamente foliare  cu fungicide cuprice.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bacteriozelor:

“Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Produse cuprice/substante active: cupru metalic din hidroxid de cupru, cupru din sulfat de cupru tribazic, etc.

„Intotdeauna cititi si utilizati fungicidul –  conform recomandarilor  de pe eticheta”

Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Fig. 1 Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Fig. 2 Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Fig. 3 Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Fig. 4 Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Fig. 5 Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Fig. 6 Arsura bacteriana a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arsura bacteriana comuna a fasolei (Xanthomonas campestris pv. phaseoli)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii