Horticultorul.ro

nov. 07 2016

Bolile bulbilor de Ceapa: combatere, afectarea plantelor

bolile-bulbilor-de-ceapa_1501. Putregaiul alb al bulbilor de ceapa (Sclerotium cepivorum)este o boala cauzata de ciuperca Sclerotium cepivorum, care poate supravietui in sol pana la 20 ani. Putregaiul alb al bulbilor de ceapa este intalnit in toate zonele unde se cultiva ceapa. Semnele atacului putregaiului alb se pot observa mai intai pe frunze, care in prima faza se ingalbenesc, se ofilesc, iar mai apoi mor. La bulbii de ceapa, putregaiul alb apare in conditii de temperaturi scazute ale solului si umiditate mare.

2. Putregaiul moale al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora pv. carotovora)este cauzat de prezenta bacteriei Erwinia carotovora pv. Carotovora. Prezenta acesteia este favorizata de excesul de apa in sol sau prezenta leziunilor pe bulbi. Putregaiul moale afecteaza bulbii de ceapa din depozitele cu temperatura si umiditate ridicate. Semnele  atacului cu Erwinia carotovora pv. Carotovora se pot observa la bulbii infectati prin alternarea foilor sanatoase cu unele cu aspect moale si culoare diferita.

3. Putregaiul cenusiu (Botrytis alli)este cauzat de prezenta ciupercii Botrytis alli. Putegaiului cenusiu este intalnit in culturile de ceapa in camp, gradini sau la bulbii depozitati. Ciuperca Botrytis alli este influentata de temperaturi si umiditate ridicate si o slaba ventilatie in depozite. Semnele atacului de putregai cenusiu la ceapa pot fi observate  mai intai in partea superioara a bulbilor de ceapa, urmad ca mai apoi sa se inmulteasca si sa afecteze foile din interiorul bulbului.

4. Putregaiul roz al radacinilor (Pyrenochaeta terrestris sin. Phoma terrestris ) este o boala cauzata de ciuperca Phoma terrestris, care ramane in sol timp de mai multi ani. Aceasta infecteaza radadinile plantei, acestea colorandu-se in roz sau purpuriu. Plantele afectate de putregaiul roz al radacinilor au cresteri reduse, iar rasadurile afectare grav, pot muri. Putregaiul roz al radacinilor este activat din sol la temperaturi intre 24-28°C. 

5. Fuzarioza cepei (Fusarium oxysporum)este o boala cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum. Fuzarioza cepei se manifesta prin putrezirea radacinilor, coletului si bulbilor. Temperatura optima pentru dezvoltarea fuzariozei, variaza intre 25-28°C, iar a solului este mai <15°C.

bolile-bulbilor-de-ceapa_1

Fig. 1 Putregaiul moale al bulbilor de ceapa (Erwinia carotovora pv. carotovora) – ST si Putregaiul cenusiu (Botrytis alli) – DR

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Bolile bulbilor de Ceapa: combatere, afectarea plantelor

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii