Horticultorul.ro

sept. 12 2021

Ciclul bolii pentru Mana Tomatelor (Phytophthora infestans)

Ciclul de viața (pe parcursul unui an) al ciupercii Phytophthora infestans, ciuperca care provoacă boala  „mana tomatelor” se desfasoara astfel:

Reproducerea asexuata (fara fecundatie – aparitia unui nou individ pe corpul mama, se realizeaza prin structuri specializate „spori”) la mana tomatelor (Phytophthora infestans ) este singurul mod de inmultire observat in Romania.

Mana tomatelor (Phytophthora infestans) se transmite asexuat de la un an la altul prin intermediul miceliului (corpul ciupercilor) prezent in fructele de tomate infectate sau in tuberculi de cartof infectati (ramasi pe camp in urma recoltării, aruncați dupa sortare pe câmpuri, etc.).

Primavara sau in depozite, in condiții prielnice (temperatura, umiditate, umiditate relativa), la suprafata tuberculilor infectati ciuperca sporuleaza – apar conidioforii si conidiile (sporangii  „sporii ciupercii”). Conidiile ciupercii pot fi raspandite cu usurinta (cu ajutorul vantului,  picaturilor de apa, etc.), iar in condiții prielnice (optim de 18°C – 21°C) vor infecta cu repeziciune frunzele plantelor gazda: tomate, cartof, etc. Conidiile germineaza pe organele atacate, iar in urma germinării apare tubul de germinatie care penetreaza spatiul intercelular (Vezi fig.). In conditii favorabile, ciuperca va sporula din nou, iar in cateva zile se pot observa noi conidiofori cu conidii care ies prin stomate, acestia vor infecta numeroase organe (frunze, fructe, tulpini, inflorescente, tuberculi, etc.) ale plantelor gazda (tomate, cartof, etc.).

Conidiile ciupericii (sporangii) in perioadele umede si reci (sub 18°C; 91–100% umiditatea relativa a aerului) se vor transforma in sporangiu (en- sporangium; „sac cu zoospori”) ce conține 6-8  zoosporii. Zoosporii sunt sporii mobili ai ciupercii, aceștia înoată pe suprafața gazdei răspândind astfel boala (creaza noi infectii). Fiecare zoospor are nevoie de apa pentru a înota si genera astfel o noua infecție.

Zoosporii sunt biflagelați (au doi flageli), iar cu ajutorul flagelilor se închistează la suprafata organelor atacate, germinează si penetrează țesuturile plantei provocand astfel noi infectii.

Intr-un sezon de vegetatie pot sa apara numeroase infectii atat prin germinarea directa a conidiilor (sporangii  –  sporii ciupercii), cat si prin intermediul zoosporilor.

 

Reproducerea sexuata la mana tomatelor a fost întâlnita foarte rar in Olanda, Mexic, Tarile Scandinave, etc. La reproducerea sexuata participa doi indivizi: anteridium – mascul si oogomun – femel. Prin reproducerea sexuata apar oospori cu pereti grosi, acestia sunt spori de rezistenta ce supraviețuiesc peste iarna in sol sau in țesuturile plantelor.  Oosporii pot transmite boala o perioada foarte lunga de timp (supravietuiesc in sol multi ani).  Din oospori, primavara, in conditii favorabile (temperaturi sub 18°C; umiditatea relativa a aerului 91–100%) apare sporangiu (en- sporangium; „sac sporal – cu zoospori”) cu zoospori (6-8 zoospori) care au nevoie de apa pentru a inota (a se deplasa, a fi raspanditi). Fiecare zoospor poate genera o noua infectie.

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Ciclul bolii pentru Mana Tomatelor (Phytophthora infestans)

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii