Horticultorul.ro

apr. 16 2024

Combaterea Fainarii la Castraveti prin tehnologii moderne

Fainarea la castraveti este cauzata de atacul ciupercii microscopice  Sphaerotheca fuliginea. Aceasta boala este frecvent intalnita la culturile din spatii protejate (sere, solarii) si la cele din gradina si camp.

Conditiile care favorizeaza infectia cu ciuperca Sphaerotheca fuliginea la  castraveti sunt: temperaturi de 20-27ºC, umiditate atmosferica de circa 50 %.

Primele semne ale atacului ciupercii apar la 4-7 zile de la infectie. Simptomele fainarii castravetilor pot fi observate mai intai pe frunzele batrane/mature. Daca exista conditii optime, fainarea la castraveti se raspandeste rapid, acoperind frunzele plantelor de castraveti in intregime. Plantele afectate de infectie vor avea fructe putine si de dimensiuni reduse.

Pentru prevenirea si combaterea fainarii la castraveti se recomanda cultivarea de de soiuri/hibrizi cu toleranta la fainare, efectuarea tratementelor cu fungicide specifice si evitarea fertilizarii excesive cu azot.

Fungicide utilizate in combaterea fainarii la castraveti:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid  – conform recomandarilor  de pe eticheta”

I. Fungicide cu aplicare la sol

♦  Velum Prime 400 SC (400 g/l fluopiram) – este un produs cu acțiune nematocidă și fungicidă, cu eficacitate excelentă atât asupra nematozilor cât și asupra făinării, în culturile de solanacee și cucurbitacee. Velum Prime 400 SC este un un produs sistemic ce conține substanța activă fluopiram. Velum Prime are o excelentă eficacitate atât asupra nematozilor (Meloidogyne spp.), cât și asupra făinării solanaceelor (Leveillula taurica) și curcubitaceelor (Sphaerotheca fuliginea).

Un prim tratament se recomandă a se efectua cu 1-3 zile înainte de plantarea răsadului, urmat de al doilea tratament la 15-30 de zile după finalizarea transplantării. Velum Prime 400 SC trebuie aplicat pe un teren udat anterior, pentru a favoriza activarea și preluarea produsului în plante. Doza și momentul de aplicare sunt alese în funcție de gradul de infestare, starea de sănătate și mărimea plantelor. Timp de pauză: nu se aplică. Volumul de soluție: 2000-6000 l/ha. Se vor efectua 2 tratamente pe ciclu de producție și pe an, la un interval de 15-30 zile între tratamente, la doza de 625 ml/ha la fiecare tratament. Cantitatea de produs ce poate fi utilizată este de 1250 ml/ha/an. Produsul se aplică prin sistemul de irigare (picurare), după ce solul a fost udat în prealabil cu o cantitate minimă de 1-2 l/m². Acest proces va determina activarea produsului și va ajuta la preluarea lui de către plantă. În cazul în care se aplică produsul înainte de transplantarea răsadurilor, se recomandă udarea solului cu 7 zile înainte de aplicare.

 

 

II. Fungicide cu aplicare foliara

♦  Taegro (Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24) Fungicid destinat inhibării bolilor fungice la cucurbitaceae, solanaceae, salată, căpșuni și viță de vie, atât în sere, cât și în aer liber. Taegro® este un produs bazat pe microorganisme, conține Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 (1×1013 UFC/kg (echivalentul a 130 g/kg), bacterii care apar în mod natural în mediu și care nu sunt modificate genetic. Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24 combină mai multe mecanisme de acțiune: concurență, antibioză (inhibarea ȋnmulțirii microorganismelor dăunătoare) și inducerea rezistenței plantei. Stadiul de utilizare – intre stadiile BBCH 10 și BBCH 89.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0,37 kg/ha. Nr. maxim de aplicări Sere – 12 ori pe ciclu de creștere.  Intervalul dintre aplicari: Sere 3 zile; Camp 7 zile. Timp de pauză până la recoltare – 1 zi. Volumul de apa: 180-1000 l/ha.

 

♦  Sonata (14.35 g/l Bacillus pumilus tulpina QST 2808) – este un fungicid biologic pentru combaterea bolilor la legume din spaţii protejate. Produsul poate fi utilizat în producția ecologică. Bacillus pumilus previne germinarea sporilor de fungi pe plante prin crearea unei bariere fizice între spori și suprafața frunzei. Ulterior, bacteriile colonizează apoi sporii fungilor. Un zahăr aminat prezent în fermentare inhibă sinteza peretului celular în fungi și bacterii, ceea ce duce la distrugerea integrității celulei și la moartea celulei patogene. Mai mult decât atât, celulele bacteriilor concurează eficient pentru spațiu și nutrienți cu patogenii plantelor, în special unde nutrienții sunt rari, cum este cazul suprafaței frunzelor. De asemenea, Bacillus pumilus tupina QST 2808 poate induce o rezistență sistemică dobândită, plantele devenind mai rezistente la o varietate de patogeni.

Mod de utilizare: Doza: 5 – 10 l/ha, la aplicare foliară, pentru combaterea făinării (Sphaeroteca fuliginea, Podosphaera xanthii, Erysiphe cichoracearum).

Se realizează maxim 6 tratamente pe sezon, la un interval între aplicări de minim 5 zile, de la apariţia primei frunze adevărate deschise complet pe lăstarul principal (BBCH 11) până la coacerea deplină (BBCH 89). Volumul de soluţie: 200 – 1500 l/ha.

 

 

♦  Thiovit Jeteste un fungicid de contact cu acţiune multiplă în combaterea făinării şi cu efect secundar împotriva acarienilor. Acţionează asupra patogenilor prin întreruperea procesului de formare a noilor celule. Produsul prezintă o formulare avansată, microgranule dispersabile în apă, ce asigură o bună omogenizare a soluţiei, pregătirea rapidă a acesteia, nu înfundă duzele şi produce mai puţin praf. Formularea Thiovit Jet vă permite să obţineţi întreaga eficacitate, persistenţă şi siguranţă în utilizare pe care vi le poate oferi sulful. Produsul reprezintă un instrument important în strategia de prevenire a formelor rezistente.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 5 kg/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 7-14 zile. Perioada de aplicare – BBCH 13-87. Timp de pauză până la recoltare – 1 zi.

 

 

♦  Karathane Gold 350 EC (350 g/l meptildinocap)este un fungicid de contact, cu mod de acțiune unic, destinat prevenirii și combaterii fainării la viță de vie și castraveți. Datorită modului unic de acțiune, există un risc foarte scăzut de apariție a fenomenului de rezistență. Karathane™ Gold 350 EC/Karathane™ Plus acționează rapid asupra miceliului ciupercii și are o persistență lungă de 10-12 zile, putând fi utilizat în tratamente preventive, curative și eradicative.

La castraveți, se aplică 1-3 tratamente la avertizare, cu un interval de 8-10 zile între tratamente.

Timp de pauză: După aplicarea ultimului tratament și pânâ la recoltare, trebuie să treacă minimum 21 zile.

Mod de utilizare: Doza: 0,5 l/ha in 1000 l apa.

 

 

♦  Ortiva Top (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenoconazol)este un fungicid foliar preventiv şi curativ, cu spectru larg de acţiune împotriva agenţilor patogeni, fiind recomandat să se utilizeze la culturile legumicole. Ortiva Top conţine două ingrediente active (azoxistrobin şi difenoconazol) cu activitate de contact şi sistemică locală şi translaminară.

Stadiul de utilizare – de la prima inflorescență, până la maturare deplină.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

 

♦  Ortiva/Amistar  (250 g/l azoxistrobin); – Amistar este un fungicid preventiv, cu spectru larg de combatere a bolilor la legume. Produsul prezintă mişcare sistemică locală în plantă (penetrantă sau translaminară), distribuindu-se uniform în frunzele tratate. La suprafaţa frunzelor tratate se formează un rezervor de substanţă activă care îşi reia activitatea în condiţii de umiditate.

Amistar prezintă un efect vitalizant asupra plantelor – “green effect” – ce previne îmbătrânirea frunzelor. “Green effect”-ul duce la sporuri de producţie şi la o calitate superioară a fructelor.

Stadiul de utilizare -se aplică preventiv, de la 9 frunze formate până când 80% din fructe s-au maturat.

Mod de utilizare: Doza recomandată – 0.75 – 1 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 10 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile.

 

 

♦  Legado (azoxistrobin 250 g/l)este un fungicid din clasa strobilurinelor, având un spectru larg de combatere, fiind utilizat la mai multe grupe de culturi agricole. Legado este un fungicid sistemic tranportat prin floem și xilem, dar și translaminar, cu acțiune protectivă, curativă și de eradicare. Se aplică de la apariția primei flori pe tulpina principală, până la coacere deplină (BBCH 51-89).

Mod de utilizare: Doza recomadata: 0,8 l/ha.

 

 

♦  Orius 25 EW ( tebuconazol), – este un fungicid cu acțiune sistemică pentru combaterea bolilor la grâu, orz, rapiță, sâmburoase, măr, viță de vie, tomate și castraveți. Orius 25 EW are acțiune preventivă, curativă și eradicantă. Fungicidul acționează prin inhibare pe două căi a biosintezei ergosterolului în pereții celulari ai organismelor țintă. Odată absorbit în tesuturi (în maxim 2 ore de la aplicare), produsul se translocă acropetal și are o remanență îndelungată de 3-4 săptămâni. Datorită proprietăților sale, produsul are acțiune preventivă, dar și curativă și eradicantă.

Mod de utilizare:0,05% (0,5 l/ha în 1000 l apă). Timp de pauza – 3 zile.

 

 

♦  Topas (100 g/l penconazol).- este cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, Topas acționeaza și prin vapori, protejând și zonele neatinse de produs.

Topas este un fungicid sistemic local, translaminar în frunze, care combate diferitele specii de făinare. Produsul este absorbit rapid de către toate părţile verzi active ale plantelor, cu precădere de frunzele atinse de soluţia de tratat. Topas prezintă şi acţiune prin vapori care oferă protecţie şi părţilor plantei care nu au fost tratate direct, dar care se află în vecinătate apropiată cu părţile tratate. Produsul prezintă rezistenţă bună la ploaie şi nu este spălat de ploile care survin la 3-4 ore de la aplicarea produsului. Topas conţine penconazol care acţionează împotriva ciupercilor în momentul penetrării acestora în plantă şi în perioada de formare a haustorilor. Produsul opreşte dezvoltarea bolilor prin interferarea în procesul de biosinteză al sterolilor (ergosterolului) din membranele celulare. Topas are acţiune preventivă, curativă şi de blocare a dezvoltării bolii. Deşi modul de acţiune permite utilizarea curativă, se recomandă aplicarea preventivă pentru a evita pagubele şi infestarea ireversibilă a culturii. În funcţie de cultură, condiţiile climatice, evoluţia bolii şi presiunea de infecţie, Topas poate avea o durată de acţiune între 7-14 de zile. Intervalul mic se foloseşte în cazul presiunii de infecţie ridicată.

Mod de utilizare:

Castraveti camp : Doza recomandată – 0.5 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 2. Intervalul minim dintre tratamente este de 8 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile. Perioada de utilizare se poate aplica la apariţia primelor simptome ale dezvoltării bolii sau la avertizare. Tratamentele se vor repeta la 8 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi evoluţia bolii.

Castraveti sere: Doza recomandată – 0.25 – 0.5 l/ha. Nr. maxim de aplicări – 3. Intervalul minim dintre tratamente este de 8 zile. Timp de pauză până la recoltare – 3 zile. Perioada de utilizare – tratamentele se pot aplica la apariţia primelor simptome ale dezvoltării bolii sau la avertizare. Tratamentele se vor repeta la minim 8 zile, în funcţie de condiţiile climatice şi evoluţia bolii.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid  – conform recomandarilor  de pe eticheta”

Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare).

Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.

Fig. 1 Fainarea la castraveti  (Sphaerotheca fuliginea)

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Fainarii la Castraveti prin tehnologii moderne

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii