apr. 11 2025

Combaterea Focului bacterian la Par – fungicide/bactericide

Focul bacterian la Par este o boala care poate afecta grav, mai ales la anumite soiuri de Par mai sensibile. Aceasta boala/bacterioza este provocara de infectia cu bacteria Erwinia amylovora.

Factori de mediu favorizanti: vant, precipitatii, umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atomosferica intre 10 si 30ºC.

Semnele atacului Focului bacterian la par apar pe:

  • floriprimele semne ate atacului apar inca de la inflorit, florile care abia au legat “fecundat” se ofilesc si se usuca – capata o culoare bruna-negricioasa;
  • lastari – de la floare bacteria trece la lastari,care se ofilesc si capata culoarea bruna, pe acestia apar si scurgeri de exudat bacterian;
  • fructele miciatacate de Focul  bacterian – capata in totalitate culoarea neagra sau bruna. Pe fructele mari apar pete negre sau brune si exudat bacterian.

Fungicide/substante active  utilizate in diverse tari ale lumii la combaterea bolii:

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid/bactericid conform recomandarilor  de pe eticheta” 

1. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse „bactericide/substante active” pe baza de Cupru: 

♦   Triumf 40 WG (hidroxid de cupru) – este un fungicid de contact pe bază de cupru cu acţiune multi-site asupra agenţilor patogeni. Are efect preventiv şi protector asupra culturilor pe o perioadă de timp de 7-10 zile de la aplicare. Datorită acţiunii sale multiple nu creează forme rezistente, de aceea nu trebuie sa lipsească din programele de combatere integrată.

Intervalul de aplicare este cuprins între formarea urechiuşelor de şoarece şi până când 50% din frunze s-au îngălbenit.

Mod de utilizare: Doza recomandata: 2.0 – 2.5 kg/ha. 

 

♦   Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru) – este un fungicid de contact cu acţiune puternic preventivă de tip multi-site (acţiune multiplă în locuri diferite), împotriva manei şi cu activitate secundară împotriva unui spectru larg de boli.
Produsul are o formulare unică a două forme de cupru cu acţiune sinergică: hidroxid şi oxiclorură de cupru. Hidroxidul de cupru acţionează preventiv şi antisporulant, formând o peliculă pe organele plantei şi previne infecţia. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu acţiune preventivă împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă.

Se aplică toamna la căderea frunzelor (BBCH 91-97) şi primăvara de la deschiderea mugurilor până la sfârşitul înfloritului (BBCH 03-65).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 2,9 kg/ha. Timp de pauza: 21 zile.

 

2. Tratamente preventive  (previn aparitia bolii), cu produse ce conduc la intarirea mecanismului de aparate al plantei:

♦   Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – este un fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la legume, pomi fructiferi, hamei. ALIETTE 80 WG este un fungicid sistemic cu o foarte bună capacitate de penetrare în plante. Odată pătruns în plantă, el se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate ţesuturile şi printr-o distribuţie descendentă şi ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi. De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor şi nu dezvoltă fenomene de rezistenţă. Aceste caracteristici conferă produsului capacitatea de a combate ciupercile patogene în special din grupa Phycomycete (care produc mană) dar şi focul bacterian al rozaceelor. ALIETTE 80 WG are acţiune preventivă foarte bună prin inhibarea germinaţiei sporilor şi de blocare a dezvoltării miceliului în plantă.

Se aplică un tratament din fenofaza de buton roz – începutul înfloritului până la scuturarea petalelor pentru a preveni infecţia care are loc prin stigmatul florii (BBCH 57-69). 

Mod de utilizare: Doza recomandata: 3,75 kg/ha. Volumul de apa: 1000-1500 l în funcţie de tipul, vârsta plantaţiilor şi echipamentul de stropit. Numar maxim de tratamente pe an:  1 tratament. Timp de pauza: 28 zile.

 

♦   Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L),– este un fungicid pentru combaterea bolilor la măr și păr. Luna Care 71,6 WG conţine:

fluopiram – o substanţă activă nouă, cu proprietăţi sistemice şi translaminare, ce aparţine grupei piridiletilamide. În ciclul de dezvoltare al patogenilor, fluopiram acţionează în toate stadiile, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. La nivel biochimic, substanţa inhibă enzimele (Complex II – SDH inhibitor) responsabile în respiraţia mitocondrială prin blocarea transportului de electroni în lanţul respirator; este eficace împotriva unui spectru larg de patogeni în tratamente preventive. Fluopiram acţionează asupra ciupercilor din clasa Ascomycete şi Deuteromycete;

fosetil de aluminiu – substanţă activă cu o capacitate de penetrare în plante foarte bună. Odată pătruns în plantă, fosetilul de aluminiu se remarcă printr-o mobilitate foarte mare în toate ţesuturile şi printr-o distribuţie descendentă şi ascendentă, fapt care permite protejarea pe o lungă perioadă de timp a organelor vegetative şi fructifere, inclusiv a creşterilor noi. De asemenea, fosetilul de aluminiu prezintă o proprietate unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor; nu se dezvoltă fenomene de rezistenţă la efectuarea mai multor tratamente.

Tratamentele se pot aplica începând cu faza „înainte de inflorit” (BBCH 51), până la „începutul coacerii” (BBCH 81).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 3 kg/ha. Volumul de apa: 300 – 1500 l apă. Numar maxim de tratamente pe an:  3 tratamente, la avertizare. Intervalul minim dintre tratamente: 7-12 zile. Timp de pauza: 28 zile.

 

3. Tratamente cu Bactericide BIO:  

♦   Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713) – este un fungicid și bactericid biologic pentru combaterea bolilor la următoarele culturi de câmp: salată, măr, păr, viță de vie, căpșun, plante ornamentale și trandafiri, cartof, rapiță, sfeclă pentru zahăr, precum și la următoarele culturi în spații protejate: salată, cucurbitacee (castraveți), solanacee (tomate, ardei, pătlăgele, vinete), căpșuni, plante ornamentale și trandafir. Bacillus subtilis previne îmbolnăvirea plantelor prin crearea unei zone de protecție pe frunze și prevenirea fixării și penetrării patogenilor. Dezvoltarea patogenilor este stopată prin privarea acestora de nutrienți și de spațiu pe frunze. În plus, se produc 3 grupe de lipopeptide (iturine, plipastatine și surfactine) care acționează împreună pentru a distruge tuburile germenilor și miceliul fungilor patogeni prin penetrarea membranelor celulare. Odată cu stoparea germinării sporilor este stopată infecția și boala nu se va mai extinde. De asemenea, Bacillus subtilis declanșează răspunsul de rezistenţă sistemică al plantei, fapt indicat de activitatea peroxidazei mărite.

Se aplica de la deschiderea primelor flori (BBCH 60) până când fructele ajung la aproximativ 90% din dimensiunea finală (BBCH 79).

Mod de utilizare: Doza recomandata: 4 – 8 L/ha. Volumul de apa: 500-1500 L/ha. Numar maxim de tratamente pe an: 6 tratamente. Intervalul minim dintre tratamente: 3 zile.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul fungicid/bactericid conform recomandarilor  de pe eticheta” 

Categorie: Protectia plantelor

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Combaterea Focului bacterian la Par – fungicide/bactericide

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii