apr. 23 2023
Focul bacterian la Par: identificare, prevenire, combatere
Denumire populara: Focul bacterian la par
Denumire stiintifica: Erwinia amylovora sin. Bacillus amylovorus, Bacterium amylovorum
Denumire populara in engleza: Fire Blight of Pears
Focul bacterian la Par, o boala care poate afecta grav, mai ales la anumite soiuri de Par mai sensibile, (Vezi fig.).
Cauza bolii: boala/bacterioza este provocara de infectia cu bacteria Erwinia amylovora.
Plante atacate/gazda – este o boala care a facut si face ravagii in culturile de: Gutui, Mar, Par, Zmeur (Vezi fig.). Focul bacterian ataca si alte specii decorative sau spontane ca: Paducel (Crataegus spp.), Scorus (Sorbus aucuparia), Gutui japonez (Chaenomeles spp.).
Ecologia bolii (factori de mediu favorizanti)
Aparitia bolii este fevorizata de intrunirea urmatoarelor conditii meteorologice: vant, precipitatii, umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atomosferica intre 10 si 30ºC.
Pentru a putea aplica tratamente „stropiri” din timp cu produse ce previn boala, verificati in permanenta prognoza meteo pentru agricultura, vezi articolul agrometeorologia.
Se pare ca atacul de foc bacterian are o oarecare ciclicitate (o data la 7-8 ani), ciclicitate determinata totusi si de conditii meteo favorabile.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Focul bacterian:
– Primele semne ate atacului de foc bacterian apar inca de la inflorit, florile care abia au legat “fecundat” se ofilesc si se usuca – capata o culoare bruna-negricioasa (Vezi Fig. 4);
– De la floare bacteria (Erwinia amylovora) trece la lastari care se ofilesc si capata culoarea bruna, pe acestia apar si scurgeri de exudat bacterian (Vezi Fig. 2);
– Fructele mici atacate de Focul bacterian – capata in totalitate culoarea neagra sau bruna (Vezi fig.). Pe fructele mari apar pete negre sau brune si exudat bacterian (secretiile bacteriei) (Vezi Fig. 2).
Pomii atacati de focul bacterian al parului, arata ca si cum ar fi fost parjoliti de foc (Vezi fig.). Daca nu se aplica tratamente cu fungicide specifice, boala poate conduce la moartea pomului.
Atentie !!! – Neefectuarea de tratamente fitosanitare la timp (stropiri cu fungicide specifice), corelate cu masurile fitosanitare (indepartarea ramurilor afectate) poate conduce la uscarea pomului.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Focul bacterian la Par:
- Cultivarea de soiuri de par cu toleranta la focul bacterian (Erwinia amylovora);
- Se taie ramurile afectate de Focul bacterien – taind in lemn sanatos cat mai departe de locul bolnav (30-40 cm). Ramurile taiate se introduc imediat intr-un sac de plastic si se distrug prin ardere departe de livada.
- Foarfecile horticole utilizate la taiat se vor steriliza / dezinfecta cu Clor (Domestos) sau Alcool Etilic (Alcool sanitar) 70-99 %.
Tratamente – bactericide / fungicide / substante active utilizate in diverse tari ale lumii pentru combaterea focului bacterian la par:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
A. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse „fungicide/substante active” pe baza de Cupru:
- Triumf 40 WG (hidroxid de cupru) – in perioada de vegetatie, inainte si dupa aparitia bolii;
- Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru);
Atentie !!! Produsele cuprice se aplica saptamanal (se repeta tratamentul „stropirile” imediat dupa ploaie) in perioada de vedetatie, atat inainte cat si dupa aparitia bolii. Se vor face tratamente cu Produs Cupric.
B. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse ce conduc la intarirea mecanismului de aparate al plantei:
♦ Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – fortifica sistemul de aparare al plantei (se fac tratamente „stropiri”, din momentul imbobocitului “buton roz” si pana la scuturarea petalelor),
♦ Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L), etc.
C. Tratamente cu Bactericide BIO:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713); etc.
D. Tratamente curative (pot stopa boala): cu ajutorul antibioticelor (substante ce omoara bacteriile):
In unele tari se folosesc si gasesc produse antibiotice pentru plante ca: KASUMIN (kasugamycin); Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin).
Se fac 3-4 tratamente (stropiri) cu produse curative la interval de o saptamana, pentru a tine Focul bacterian sub control.
Se fac tratamente preventive – dupa ploaie, la soiurile sensibile cu Produse cuprice.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Focul bacterian la Par: identificare, prevenire, combatere