aug. 25 2024
Focul bacterian la Mar: identificare, combatere eficienta
Denumire populara: Focul bacterian la Mar, Focul bacterian al rozaceelor
Denumire stiintifica: Erwinia amylovora sin. Bacillus amylovorus, Bacterium amylovorum
Denumire populara in engleza: Fire Blight of Apples
Cauza bolii: boala/bacterioza este provocata de infectia cu bacteria Erwinia amylovora.
Plante atacate/gazda – focul bacterian la Mar este o boala care poate afecta grav, mai ales la anumite soiuri de Mar mai sensibile ca: Evelina, Pinova, Golden delicious, Golden delicious Reinders, Mutsu, Pink Lady, Cripps Pink, Fuji, Gala, Ida Red, Braeburn, Granny Smith, Jonagold, Jonathan, Rome Beauty, etc. si portaltoiul M9 (pomi de vigoare redusa). Focul bacterian ataca si alte specii de pomi si arbusti (Par, Gutui, Zmeur de gradina, etc.), arbori & arbusti ornamentali.
Coditiile care favorizeaza apartitia Focului bacterian la Mar
Aparitia bolii este fevorizata de intrunirea urmatoarelor conditii meteorologice: vant, precipitatii, umiditatea atmosferica ridicata si o temperatura atmosferica intre 5-31ºC, cu un interval optim de 20-27ºC.
Pentru a putea aplica tratamente „stropiri” din timp cu produse ce previn boala, verificati in permanenta prognoza meteo pentru agricultura, vezi articolul agrometeorologia.
In general, presiunea atacului este mult crescuta primavara (cand sunt si conditii favorabile), odata cu intrarea in vegetatie, in intervalul fenofazelor: Urechiuse – Fruct cat Aluna.
Se pare ca atacul de foc bacterian are o oarecare ciclicitate (o data la 7-8 ani), ciclicitate determinata totusi si de conditii meteo favorabile.
Ciclul bolii
Supravietuirea bacteriei peste iarna este asigurata prin intermediul ramurilor si tulpinilor infectate.
Bacteria are ca surse: plantele infectate (spontane, ornamentale, pomi fructiferi) din gradini, spatii verzi, paduri, livezi. Primavara bacteriile se inmultesc si produc exudat bacterian, care se raspandeste cu ajutorul: picaturilor de apa purtate de vant, pasarilor, insectelor, instrumentelor horticole, hainelor muncitorilor. Primele semne ale atacului apar in general la cca. 3 saptamani dupa infectie.
Semnele atacului (Identificare/Simptome) si Afectarea plantelor de catre Focul bacterian la Mar
Atacul este deosebit de agresiv la pomii tineri (pom de 1-8 ani) si poate conduce usoar la uscarea acestora.
Semne ale atacului de foc bacterian se pot observa inca de la inflorit, florile care abia au legat “fecundat” se ofilesc si se usuca – capata o culoare bruna-negricioasa (Vezi fig.);
De la floare, bacteria (Erwinia amylovora) trece la lastari, care se ofilesc (Vezi fig.) si capata culoarea bruna. Atacul debuteaza de la varful lastarilor unde la inceput pe frunzulite apare o culoare ruginie; etc.
Fructele mici atacate de Focul bacterian la mar- capata o culoare bruna;
Coaja verde a lastarilor atacati si frunzele capata culoarea verde-inchis sau maro-inchis cu un aspect ca si cum ar fi umezite cu apa (Vezi fig.).
Organele pomilor atacati de focul bacterian al parului, arata ca si cum ar fi fost parjoliti de foc (Vezi fig.). Daca nu se aplica tratamente cu fungicide specifice, boala poate conduce la moartea pomului – in special a celor din livezile tinere (in primii 5 ani de la plantare).
Atentie !!! – Neefectuarea de tratamente fitosanitare la timp (stropiri cu fungicide specifice), corelate cu masurile fitosanitare (indepartarea ramurilor afectate) poate conduce la uscarea pomului.
Masuri de Prevenire si Combatere pentru Focul bacterian la Mar
- Cultivarea de soiuri de mar cu toleranta la focul bacterian (Erwinia amylovora);
- Taierea ramurile afectate de Focul bacterien – taind in lemn sanatos cat mai departe de locul bolnav (30-40 cm). Ramurile taiate se introduc imediat intr-un sac de plastic si se distrug prin ardere departe de livada.
- Foarfecile horticole utilizate la taiat se vor steriliza / dezinfecta cu Clor (Domestos) sau Alcool Etilic 70-99 %.
Tratamente – fungicide / bactericide / substante active utilizate in diverse tari ale lumii pentru combaterea focului bacterian la mar:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
I. Tratamente preventive (previn aparitia bolii), cu produse „fungicide/substante active” pe baza de Cupru:
- Coprantol Duo (hidroxid de cupru si oxiclorură de cupru);
- Triumf 40 WG (hidroxid de cupru);
- Cuproxat Flowable (190 g/l cupru din sulfat de cupru tribazic);
- Champ 77 WG (50 % cupru metalic din hidroxid de cupru);
Atentie !!! Produsele cuprice se aplica saptamanal (se repeta tratamentul „stropirile” imediat dupa ploaie) in perioada de vedetatie, atat inainte cat si dupa aparitia bolii. Se vor face tratamente cu Produs Cupric.
II. Tratamente preventive (previn aparitia bolii) – cu produse ce conduc la intarirea mecanismului de aparate al plantei:
♦ Aliette 80 WG (fosetil de aluminiu 800 g/kg) – fortifica sistemul de aparare al plantei (se fac tratamente „stropiri”, din momentul imbobocitului “buton roz” si pana la scuturarea petalelor);
♦ Luna Care 71,6 WG (fluopiram 50 g/L+fosetil de aluminiu 666 g/L), etc.
III. Tratamente cu Bactericide BIO:
♦ Serenade ASO (14.1 g/L Bacillus subtilis tulpina QST 713); etc.
IV. Tratamente curative (pot stopa boala): cu ajutorul antibioticelor (substante ce omoara bacteriile):
In unele tari se folosesc si se gasesc produse antibiotice pentru plante ca: Kasumin (kasugamycin); Agri-Strep, Agrimycin, Ferti-Lome (streptomycin); FireLine (oxytetracycline), etc.
- Se fac 3-4 tratamente (stropiri) cu produse curative la interval de o saptamana, pentru a tine Focul bacterian sub control.
- Se fac tratamente preventive – imediat dupa ploaie, la soiurile sensibile cu Produse cuprice.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Verificati atent pe eticheta pesticidelor „timpul de pauza” (perioada care trebuie sa treaca de la aplicarea pesticidului – pana la recoltare). Respectati cu strictete timpul de pauza pana la recoltare.
Categorie: Protectia plantelor
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Focul bacterian la Mar: identificare, combatere eficienta