sept. 08 2012
Soiul de mar PINOVA – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Pinova’
Denumire populara soi de mar: Pinova, Pinata, Sonata, Corail
Soiul este obtinut din parintii: Clivia (Oldenburg x Cox Orange) x Golden Delicious
Origine: soi originar din Germania, Dresda-Pillnitz
Vigoarea pomului: soi cu vigoare mijlocie
Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, dupa 5 octombrie
Marimea fructului: mijlocie, fructe de circa 130-160 grame
Culoarea fructului “pielitei”: fundalul galben-portocaliu este acoperit partial de un rosu corai si lenticele proeminente. Culoarea provine de la soiul Oldenburg
Forma fructului: este ovo-sferic provine de la soiul Golden Delicious, are un diametru de 7 cm.
Gustul: fructul este dulce, perfect echilibrat, cu aroma specifica-deosebita. Gustul excelent provine de la Cox Orange.
Pulpa: alb-galbuie, crocanta si suculenta.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate peste 4-5 luni de la recoltare in depozite normale (beciuri, etc) si 12 luni in conditii de depozitare speciale (depozit cu atmosfera controlata). Are o capacitate de pastrare excelenta, practic fructul isi pierde foarte putin din din proprietati.
Utilizare: consum in stare proaspata
Boli si daunatori: soiul are o sensibilitate mai ridicata la Focul bacterian (Erwinia amylovora); fainarea marului (Podosphaera leucotricha).
Polenizare: bun polenizator pentru Pinova este Golden Delicios. Este un soi autosteril (nu se polenizeaza cu propriul sau polen, are nevoie de un soi polenizator).
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar PINOVA – descriere, particularitati