sept. 26 2010
Soiul de mar Golden Delicios – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Golden Delicious’
Denumire populara soi de mar: Golden Delicious
Origine: soi originar din USA, zona Virginia de Vest
Vigoarea pomului: soi cu vigoare mijlocie
Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, dupa 5-10 octombrie
Marimea fructului: mijlocie-mare, fructe de circa 170-190 grame (Vezi fig.)
Culoarea fructului “pielitei”: de un verde-galbui, iar la maturitate galben-aurie. Sub influenta umiditatii atmosferice ridicate, tratamente cu insecticide (organofosforice, etc.), tratamente cu fungicide (pe baza de sulf, etc.), pe pielita se formeaza adesea plasa (rugina).
Forma fructului: este ovo-sferic
Gustul: fructul este dulce, cu aroma specifica
Pulpa: alba, crocanta si suculenta
Defecte: Soiul Golden delicios formeaza plasa pe fructe (Vezi fig.)
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate pana la 6-8 luni de la recoltare, in conditii de depozitare speciale
Utilizare: consum in stare proaspata
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Inmultire: Soiul Golden delicios se inmulteste prin altoire, efectuata primavara sau vara-toamna.
Polenizare: Braeburn, Fuji, Granny Smith, Jonathan, Red Delicious, Gala, Evereste, etc.
Boli – soi de mar sensibil la: rapanul marului (Venturia inaequalis), Fainarea marului, Focul bacterian (Erwinia), Cancer bacterian (Agrobacterium tumefaciens); etc.
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Golden Delicios – descriere, particularitati