sept. 09 2012
Soiul de mar Fuji – descriere, particularitati
Denumire stiintifica: Malus domestica ‘Fuji’
Denumire populara soi de mar: Fuji
Soiul este obtinut din parintii: Red Delicious x Janet Ralls
Origine: soi obtinut in Japonia in anul 1940
Vigoarea pomului: medie
Fructifica pe ramuri de tip: Spur (scurte)
Rodire: cu tendinta de a intra in alternanta de rodire
Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, inceput de octombrie
Marimea fructului: mare, fructe de peste 200 grame (Vezi fig. 4)
Culoarea fructului “pielitei”: fundalul galben-verzui este acoperit de un rosu spre roz (sub forma de dungi longitudinale).
Forma fructului: fruct mare sferic turtit
Gustul: fructul este dulce, racoritor (mai ales daca a fost racit la frigider) cu aroma specifica.
Pulpa: crocanta si zemoasa de culoare alb curat.
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 3 luni si perioada poate creste si la 8 luni de la recoltare (in conditii de depozit cu atmosfera controlata)
Utilizare: consum in stare proaspata
Boli si daunatori:
– soiul are o sensibilitate mai ridicata la Focul bacterian (Erwinia amylovora)
– soi sensibil la paduchele lanos al marului
Fertilitate: Fuji ste un soi autosteril (nu se polenizeaza cu propriul sau polen, are nevoie de un soi polenizator).
Polenizare: buni polenizatori pentru marul Fuji sunt (Jonagold, Red Delicious, Gala, Granny Smith, etc).
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.
Particularitati de cultura: soiul de mar Fuji dezvolta fructe la parametrii optimi (dimensiune, culoare, gust, suculenta, etc) specifici soiului, doar in conditii Eco-Pedologice specifice acestuia in rest rezultatele sunt dezamagitoare.

Fig. 2 Soiul de mar FUJI

Fig. 3 Sectiune prin soiul de mar FUJI

Fig. 4 Sectiune prin soiul de mar FUJI

Fig. 4 Greutatea unui mar FUJI
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Fuji – descriere, particularitati