Horticultorul.ro

sept. 09 2012

Soiul de mar FUJI

Denumire populara: Mar

Denumire stiintifica: Malus domestica

Denumire  soi: Fuji

Soiul este obtinut din parintii:  Red Delicious x Janet Ralls

Origine: soi obtinut in  Japonia  in anul 1940

Vigoarea pomului: medie

Fructifica pe ramuri de tip: Spur (scurte)

Rodire: cu tendinta de a intra in alternanta de rodire

Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, inceput de octombrie

Marimea fructului: mare, fructe de peste 200 grame (Vezi fig. 4)

Culoarea fructului “pielitei”: fundalul galben-verzui este acoperit de un rosu spre roz (sub forma de dungi longitudinale).

Forma fructului: fruct mare sferic turtit

Gustul: fructul este dulce, racoritor (mai ales daca a fost racit la frigider) cu aroma specifica.

Pulpa: crocanta si zemoasa de culoare alb curat.

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate 3 luni si perioada poate creste si la 8 luni de la recoltare (in conditii de depozit cu atmosfera controlata)

Utilizare: consum in stare proaspata

Boli si daunatori:

–        soiul are o sensibilitate mai ridicata la Focul bacterian (Erwinia amylovora)

–        soi sensibil la paduchele lanos al marului

Fertilitate: Fuji ste un soi autosteril (nu se polenizeaza cu propriul sau polen, are nevoie de un soi polenizator).

Polenizare: buni polenizatori pentru Fiji sunt (Jonagold, Red Delicious, Gala, Granny Smith, etc).

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA.

Soiul de mar_Fuji_1

Fig. 1 Soiul de mar FUJI

Soiul de mar_Fuji_2

Fig. 2  Soiul de mar FUJI

Soiul de mar_Fuji_3

Fig. 3 Sectiune prin soiul de mar FUJI

Soiul de mar_Fuji_sectiune

Fig. 4  Sectiune prin soiul de mar FUJI

Soiul de mar_Fuji_greutate

Fig. 4  Greutatea unui mar FUJI

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar FUJI

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii