oct. 05 2010

Soiul de mar Jonagold – descriere, particularitati

Denumire stiintifica:  Malus domestica ‘Jonagold’

Denumire populara soi de mar:  Jonagold, Ionagold

Origine: soi obtinut in USA prin incrucisarea lui  Golden Delicious cu Jonathan „Ionathan”

Crestere si fructificare: soi de mar triploid (3n =51 cromozomi),  autosteril (necesita polenizare  cu ajutorul polenului altor soiuri de mar)

Vigoarea pomului: pom viguros, cu ramuri ce formeaza un  unghi de deschidere larg

Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, cu maturare la sfarsit de septembrie-inceput de octombrie

Marimea fructului: mare, fructe de peste 225 grame

Culoarea fructului “pielitei”: de un galben-verzui acoperit cu un rosu-intens

Forma fructului: ovosferica, discret costat (8-9 coaste)

Gustul: perfect-echilibrat ( dulce si fin-acidulat), putin aromat

Pulpa: colorata galben-deschis, crocanta si  suculenta

Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate circa 8-10 luni de la recoltare in conditii de depozitare speciale

Utilizare: consum in stare proaspata si in diverse preparate culinare

Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand programele tehnologice specifice culturii marului.

Fig. 1 Soiul pom – MAR:  Jonagold „Ionagold”

Categorie: Pomi fructiferi

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiul de mar Jonagold – descriere, particularitati

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii