sept. 26 2010
Soiuri de mar „Ionathan sau Jonathan”
Denumire populara: Mar
Denumire stiintifica: Malus domestica
Denumire soi: Ionathan „Jonathan”
Origine: soi originar din USA
Vigoarea pomului: soi cu vigoare mijlocie
Ramurile de rod: in mare poarte de tip „ramuri lungi”
Perioada maturarii fructelor: soi de iarna, dupa 25 septembrie
Marimea fructului: este mijlocie, fructe de peste 170 grame (Vezi Fig. 7)
Culoarea fructului “pielitei”: de un galben-auriu, acoperit partial sau in totalitate cu rosu
Forma fructului: sferica spre tronconica
Gustul: dulce, usor acidulat, intens aromat
Pulpa: alba, crocanta, suculenta, fina
Pastrarea fructelor: fructele pot fi pastrate circa 6 luni de la recoltare
Utilizare: consum in stare proaspata
Fertilizarea pomilor fructiferi: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA, Sumi Agro, Nufarm.
Boli si daunatori: soi de mar sensibil la fainarea marului (Podosphaera leucotricha)
Varietati:
– Ionared (o veriatie mugurala a soiului Ionathan), cu fructe colorate intr-un rosu mai intens
– Ionathan 26: soi obtinut la SCPP Baia Mare, este un pom cu vigoare mijlocie spre mica, iar fructele sunt de un rosu intens si stralucitor. Soi mai rezistent la fainare, comparativ cu Ionathan „Jonathan”.

Fig. 1 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ varietatea Ionared

Fig. 2 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’

Fig. 3 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ (zona coditei)

Fig. 4 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan‘ -zona caliciala (botul marului)

Fig. 5 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ (in sectiune)

Fig. 6 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan’ (in sectiune)

Fig. 7 Soiul de mar Ionathan ‘Jonathan‘, greutate
Categorie: Pomi fructiferi
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Soiuri de mar „Ionathan sau Jonathan”